Ernest van der Kwast 'koopt stemmen' voor de NS Publieksprijs

De Nederlandse schrijver Ernest van der Kwast heeft aangekondigd dat hij vanaf nu stemmen zal 'kopen' in de verkiezing van de NS Publieksprijs. Met nog twee campagneweken voor de boeg drijft Ernest van der Kwast zijn charade rond de publieksprijs dus op de spits - of is het hem gewoon om de poen te doen? De auteur liet weten dat hij voor iedere persoon die deze week op zijn boek Mama Tandoori stemt en dat via Twitter publiceert, 100 roepie (1,6 euro) doneert aan de stichting Onderwijs voor India. Dit in navolging van W.F. Hermans die in 1966 de Vijverbergprijs doneerde aan ‘Eten voor India'.
"In India is het een goed gebruik om stemmen te kopen tijdens een verkiezingsstrijd," bericht Van der Kwast. "Ik weet zeker dat mijn familie in Delhi trots is op deze actie. Niet iedereen kan zich onderwijs veroorloven." Er kan nog tot en met donderdag 14 oktober worden gestemd via www.nspublieksprijs.nl, na het doorlopen van de stemprocedure kan de stem worden gepubliceerd op Twitter. Deze speciale stemactie voor Mama Tandoori loopt tot en met zaterdag 9 oktober 10:00 uur.
Ernest van der Kwast roept zo veel mogelijk mensen op te stemmen: "Zeker nu er sprake is van het terugschroeven van de steun aan ontwikkelingslanden door de Nederlandse regering, is het mooi dat de literatuur een bijdrage levert." Mama Tandoori is een van de zes boeken die genomineerd zijn voor de eretitel Boek van het Jaar 2010.

Zou Van der Kwast zijn nominatie niet helemaal serieus nemen, of nu net wel? Eerder al beweerde de schrijver dat ie achter het pseudoniem Suzanne Vermeer zat, wat door de uitgeverij van Vermeer snel werd ontkend. De CPNB, de organisator van de NS Publieksprijs, vond de bewering van Van der Kwast dan toch een brug te ver, en dreigde met stappen. Daarom moest de schrijver zich even terugtrekken, om nu dus met een nieuw idee op de proppen te komen.

Ook nu weer is CPNB not amused. "Van der Kwast blijft grappig! Maar dit is natuurlijk onreglementair volgens de statuten van de NS Publieksprijs. Als de heer van der Kwast werkelijk stemmen gaat kopen voor zijn genomineerde boek, ook al gaat de opbrengst hiervan naar een goed doel, zullen we maatregelen moeten nemen. We hebben net zijn uitgever hierover ingelicht en verzocht met hem hierover van gedachten te wisselen," aldus een woordvoerder op Boekblad.

Tags: Literaire prijzen, Polemiek, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 05-10-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening