Franse auteur Bernard Clavel (87) overleden

De Franse schrijver Bernard Clavel is op 87-jarige leeftijd in Grenoble overleden. Hij was al geruime tijd ziek. De productieve auteur, die in Lons-Le-Saulnier (Jura) geboren werd in een bescheiden milieu, was aanvankelijk bakker en werd later journalist. Clavel debuteerde pas in 1956 met L'Ouvrier de la nuit. Hij werd in 1968 onderscheiden met de Prix Goncourt voor Les Fruits de l'hiver en was van 1971 tot 1977 lid van de Académie Goncourt. Niettegenstaande zijn late debuut schreef Bernard Clavel, een ware "romancier populiste" meer dan honderd werken, waaronder een veertigtal romans maar ook essays en gedichtenbundels. Verschillende romans werden verfilmd waaronder Qui m'emporte als Le Tonnerre de Dieu (1965) in een regie van Denys de La Patellière, met Jean Gabin, en Le Voyage du père (1966), door dezelfde regisseur met Fernandel en Lilli Palmer in de hoofdrollen. Bekend en populair werd Bernard Clavel met zijn breed uitwaaierende romancycli zoals de reeks Royaume du Nord uit de jaren tachtig, zes romans over de moeizame verhouding tussen de indianen en Canadese pioniers en de cycli La Grande patience over het Franse rurale leven en het vroege Les Colonnes du ciel, een vijfluik historische romans gesitueerd in zijn geboortestreek. De populaire auteur stond bekend als nonconformist, zette zich in voor de rechten van de mens en verloochende nooit zijn eenvoudige komaf. Hij weigerde het Franse Legioen van eer en zijn oeuvre werd door Andre Maurois geëerd als een «victoire de la paysannerie lettrée» In 2004 verscheen zijn laatste roman Les grands malheurs over de gevolgen van de Eerste en Tweede Wereldoorlog voor een familie van wijnbouwers op het Franse platteland. Zie onder meer Le Nouvel Observateur.

Tags: Franse literatuur, Obituaries
Geplaatst door Dirk Leyman/Johan Eeckhout op 06-10-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening