Nederlandse schrijver-dichter Harmen Wind (64) overleden

In Doesburg overleed afgelopen vrijdag de Fries-Nederlandse schrijver-dichter Harmen Wind, zo meldt onder meer De Gelderlander. Harmen Wind debuteerde in 1989 met Het gesticht, een bundel sonnetten waarvoor hij putte uit zijn ervaring als jonge verpleger in de gesloten afdeling van een psychiatrische inrichting. Hij werkte mee aan de literaire tijdschriften De Revisor, Maatstaf en Woordwerk, publiceerde ook in het Fries en was docent Nederlands. 

Na vijf bundels publiceerde Harmen Wind in 2002 de goed ontvangen roman Het verzet die hem op 57-jarige leeftijd de Nederlandse debutantenprijs opleverde. In deze autobiografische roman beschrijft hij de moeilijke verhouding tussen een zoon en een stervende vader. Hij schreef ook de romans Meesterschap (2005) en Het talent (2008). Voorjaar 2010 verscheen zijn laatste werk; de dichtbundel Kilroy.

Harmen Wind werd 64 en was al lange tijd ernstig ziek. Critici omschreven hem steevast als een dichter van klassieke signatuur, verwant met het werk van Jan Eijkelboom en Ed Leeflang en beoordeelden zijn werk opvallend positief. Zo had Yves T'Sjoen het over Plaatselijke tijd (1998) in De Morgen over "een knappe, strak gecomponeerde bundel met helder verdichte bespiegelingen over poëzie en vergankelijkheid. Zijn virtuoze omgang met de filosofische tweespalt tussen levensangst en artistieke onthechting levert mooie, fascinerende en verrassende gedichten op die niet alleen vlot maar ook vooral prettig lezen". Zie ook De Contrabas.

Tags: Poëzie, Nederlandse literatuur, Obituaries
Geplaatst door Johan Eeckhout op 05-10-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening