Zwitserse Melinda Nadj Abonji wint Deutscher Buchpreis

De Zwitserse schrijfster Melinda Nadj Abonji (1968) wint dit jaar verrassand de Deutscher Buchpreis voor haar boek Tauben fliegen auf, zo werd gisterenavond traditioneel bij de opening van de Frankfurter Buchmesse bekendgemaakt. De roman is een hommage van de schrijfster aan haar Servisch-Hongaarse grootmoeder. Nadj Abonji werd in 1968 geboren in Vojvodina, een Servische provincie met een Hongaarse minderheid. De auteur vluchtte met haar gezin in 1974 uit het toenmalige Joegoslavië naar Zwitserland. Ook de roman vertelt over het leven van een gezin dat het juk van Tito ontvlucht en probeert een bestaan in een Zwitsers dorpje op te bouwen. 

Outsider Nadj Abonji versloeg op de shortlist romans van Jan Faktor (Georgs Sorgen um die Vergangenheit oder im Reich des heiligen Hodensack-Bimbams von Prag), favoriet Thomas Lehr (September. Fata Morgana), Doron Rabinovici (Andernorts), Peter Wawerzinek (Rabenliebe) en Judith Zander (Dinge, die wir heute sagten). 

De Buchpreis wordt sinds 2005 uitgereikt door de vakvereniging van de Duitse boekhandels en uitgevers en is 25.000 euro waard. Vorig jaar won Katrin Schmidt met de roman Du stirbst nicht, in 2009 won Uwe Tellkamp met Der Turm, in 2008 Julia Franck met Die Mittagsfrau. Zie onder Deutsche Welle.

Tags: Duitse literatuur, Literaire prijzen
Geplaatst door Hans Cottyn op 05-10-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening