Optimisme overheerst weer op Frankfurter Buchmesse

De Frankfurter Buchmesse, 's werelds belangrijkste boekenbeurs ter wereld, is gisteren met een rist gelegenheidstoespraken open verklaard. De Argentijnse presidente Cristina Kirchner knipte het lint door, want Argentinië fungeert als gastland. Maar vooral het digitale boek zal over de tongen rollen in Frankfurt.
Liefst 6.900 exposanten uit de uitgeverswereld slijten hun waar op de Frankfurter Buchmesse, een daling van 5 procent in deelnemers­aantal. Toch rekent de beurs opnieuw op 300.000 bezoekers. De eerste signalen wijzen erop dat de handel in internationale boekrechten stevig herneemt.

Ook tekenen nogal wat topauteurs present: van Amerikaanse zijde zijn dat de sterschrijvers Bret Easton Ellis en Jonathan Franzen en uit Groot-Brittannië Ken Follett. Ook twee Nobelprijswinnaars zijn aanwezig: Günter Grass en de winnares van vorig jaar, de Duits-Roemeense Herta Müller. Uit Nederland is Cees Nooteboom, immer populair in Duitsland, een habitué én de gedoodverfde kandidaat van de Lage Landen op de Nobelprijs, die nu donderdag wordt bekendgemaakt. Ten allen kante wordt ook uitgekeken naar de voorstelling van de biografie van de Zuid-Afrikaanse bisschop Desmond Tutu en naar een mysterieus boek van David Bowie, terwijl ook de Frans-Colombiaanse politica Ingrid Betancourt het relaas van haar gijzeling komt doen.
Ondanks het feit dat Argentinië het gastland is en er zowat 60 Argentijnse auteurs de oversteek naar Europa maken, gaat het digitale boek met het leeuwendeel van de aandacht lopen. Jürgen Boos, directeur van de Frankfurter Buchmesse, verwacht "de boeiendste Buchmesse" ooit en zegt dat de opvallendste trend "het vermengen van media" wordt."Zo zoeken de wereld van de film en het boek steeds meer toenadering tot elkaar." 

Onder de noemer Frankfurt Sparks lanceert de beurs projecten, conferenties en events over de toekomst van media en boekenwereld. Over het immense beursterrein verspreid zijn er ‘hotspots’ waar bedrijven leesapparaten en digitale content aanbieden.

Verder overheerst optimisme in Frankfurt, waar na enkele magere jaren weer op economisch florissantere tijden gehoopt wordt. Dat heeft zijn effecten op de handel in internationale rechten op potentiële bestsellers. Volgens het Britse The Guardian zal er zwaar financieel gebikkeld worden rond de tweede roman van Booker Prizewinnares Kiran Desai (foto), The Loneliness of Sonia and Sunny. De rechten in de VS gingen al van de hand voor 2,5 miljoen dollar. Ook de volgende roman van de Turkse Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk, Een vreemdheid in de geest, doet de nekken strekken: het boek toont een panorama van de undergroundcultuur in Istanbul. Er is ook een prominente Vlaamse aanwezigheid op de Buchmesse, met een algemene stand van de Vlaamse Uitgeversvereniging (VUV) en het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL). Het VFL en het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) hebben in samenspraak een montage samengesteld met trailers van verfilmde literatuur uit Vlaanderen. Via deze verfilmingen willen ze internationale uitgevers laten kennismaken met ons literatuuraanbod. Zo toont de voorstelling fragmenten uit de verfilmingen van De helaasheid der dingen van Dimitri Verhulst, uit Vallen van Anne Provoost en uit Los van Tom Naegels. Morgen brengt ook Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) een bezoek aan de Vlaamse uitgevers in Frankfurt. 

Tags: Uitgeverijen, Literaire evenementen
Geplaatst door Dirk Leyman op 06-10-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening