Peter Terrin wint een van de elf EU-literatuurprijzen

De Vlaamse schrijver Peter Terrin (1968) heeft met zijn roman De bewaker de EU-literatuurprijs gewonnen. Dat is woensdag bekendgemaakt op de Frankfurter Buchmesse. Aan de prijs hangt een som van 5000 euro vast. De EU-literatuurprijs is een initiatief van de Europese Commissie en de Europese verenigingen van boekenverkopers, schrijvers en uitgevers. Aan het programma nemen 35 landen deel, waarvan er 11 dit jaar een winnaar mochten aanduiden. De Belgische jury - bestaande uit Jos Geysels, Dirk Leyman, Ilke Froyen, Marc Reynebeau en Erik Vlaminck - heeft voor Terrins vierde roman gekozen.

Europees Commissaris voor Cultuur Androulla Vassiliou hoopt dat de prijzen ertoe zullen bijdragen dat de werken van de winnaars "vertaald worden en een bredere kring van lezers buiten hun eigen land kunnen bereiken. Na vertaling en promotie kunnen die werken eventueel ook materiaal leveren voor films, tv en toneelstukken, en zo bijdragen tot het succes van onze culturele en creatieve bedrijfstakken."

Op 18 november krijgen Terrin en de tien andere laureaten hun prijs uit handen van Vassiliou. De bewaker was eerder al genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs en prijkte op de longlist van zowel de Gouden Uil als de AKO Literatuurprijs. De bewaker verscheen in 2009 bij De Arbeiderspers. In januari van dit jaar maakte de uitgeverij bekend dat het boek wordt vertaald naar het Engels en het Italiaans. De Franse vertaling verscheen bij Gallimard. De Europese prijs zorgde ervoor dat de lezing die Terrin morgen in de Gent bibliotheek in de 'Paarse Zetel' zou geven, wordt verschoven naar volgende week.

Tags: Nederlandse literatuur, Literaire prijzen
Geplaatst door Hans Cottyn op 06-10-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening