Redevoeringen García Márquez gebundeld

Het nieuwe boek van Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez verschijnt op 29 oktober, zo maakte zijn uitgever Mondadori gisteren bekend. Yo no vengo a decir un discurso (Ik kom geen toespraak geven) zal tegelijkertijd in Spanje en Latijns-Amerika verschijnen en bundelt 22 toespraken en gelegenheidsteksten. Het is, na de novelle Herinnering aan mijn droeve hoeren van zes jaar geleden, het eerste boek van García Márquez, evenwel dus zonder nieuw materiaal.

De oudste tekst dateert van 1944, toen de dan zeventienjarige García Márquez bij het afstuderen aan de middelbare school een toespraak gaf voor zijn medestudenten. Daarin gebruikte hij de zin "Ik kom geen toespraak geven", en dat deed hij ook niet meer tot in 1972. Toen gaf hij bij de ontvangst van de premio Rómulo Gallegos voor Honderd jaar eenzaamheid een redevoering en zei hij dat "hij twee dingen had beloofd niet te zullen doen: een prijs in ontvangst nemen en een toespraak geven." Ook deze tekst is in dit boek opgenomen. Een derde redevoering dateert pas uit december 1982, toen de Columbiaanse schrijver naar aanleiding van de Nobelprijs voor de literatuur de beroemd geworden tekst La soledad de América Latina over het veelgeplaagde continent voorlas.

Vanaf dan bleef Gabo regelmatig het spreekgestoelte beklimmen, om het over zijn schrijverschap te hebben maar ook over politieke kwesties, nucleaire proliferatie, milieuproblemen, de Spaanse taal en het onderwijs. De meest recente toespraak in het boek dateert van 2007, toen hij als tachtigjarige gefêteerd werd aan de Academias de la Lengua y los reyes de España. De meeste van deze teksten verschenen nog niet eerder in boekvorm.

Of García Márquez nog aan nieuw proza werkt en wanneer dat zou verschijnen, is niet duidelijk. Vorig jaar kondigde een 'intimus' nog aan dat hij was gestopt met schrijven - iets wat hij kort daarop overigens ontkende. Zie Yahoo (Spaanstalig), de Latin American Herald Tribune en onze berichten van toen.

Tags: Latijns-Amerikaanse literatuur, Nobelprijs
Geplaatst door Hans Cottyn op 06-10-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening