Franca Treur haalt uit naar Ernest van der Kwast-circus

De NS Publieksprijs blijft de gemoederen beroeren. Vandaag reageert Franca Treur, genomineerd met Dorsvloer vol confetti, in NRC scherp op het initiatief van Ernest van der Kwast die aankondigde per op hem uitgebrachte stem een bedrag te doneren aan een Indiase stichting voor leesbevordering. De idee dat ze nu zelf ook actie zou moeten voeren om stemmen te ronselen staat haar meer dan tegen. De succesvolle Zeeuwse debutante hekelt het mediacircus en de aandacht voor de schrijver in plaats van voor het literaire werk. Dat gebeurt met zinsneden als "dus zitten schrijvers voor te lezen op een of andere kar op Manuscripta, of trekken ze door Nederland met een geit, of kopen ze aandacht ten behoeve van arme kinderen(...). Het is een geval van aandacht om de verkeerde reden. Niet het boek, maar de wondere achtergrond van de schrijver stond centraal". Dat er nu net met een prijs die toegekend wordt door mensen die van lezen houden, zo wordt gesold, vindt Treur al te gortig. "Lopen fucken met precies dit systeem is in feite een vuistslag in het gezicht van lezend Nederland". In één moeite suggereert ze om de prijs terug te geven aan de lezer en bepleit ze een andere procedure; mensen geven zich op om deel te nemen aan de prijs, de CPNB nomineert een aantal boeken en de gegadigden lezen alle boeken en roepen een winnaar uit.

Tags: Nederlandse literatuur, Polemiek
Geplaatst door Johan Eeckhout op 07-10-2010
Verwante berichten
Reacties

"Het is een geval van aandacht om de verkeerde reden," zegt de schrijfster die toeliet dat haar uitgever haar foto bladvullend op zowel voor- en achterplat van haar debuutroman afdrukte.

geplaatst door Wilhelm Deussen op zaterdag 09 oktober 2010 om 16u33

Maar met haar stuk in het NRC doet Franca precies wat Ernest ook doet: de uitslag van de stemming beinvloeden, al dan niet doelmatig. Met haar woorden tegen het literair populisme schaart Franca namelijk die stemmers achter zich die daar ook bedenkingen over hebben. Zij wint dus net zo goed stemmetjes voor haar eigen boek, op een net zo platte manier als Ernest. Als ze oprecht was geweest, en geen nevendoeleinden met haar stuk had nagestreefd (lees: stemmetjes winnen), dan had ze het wel na de stemming laten plaatsen in het NRC. It's all about the money and fame, ook in de literatuur.

geplaatst door blafbeer op vrijdag 08 oktober 2010 om 09u31
Geef uw mening