Franse uitgevers in de clinch met Andrew Wylie

In een open brief heeft al wat naam en faam heeft in de Franse uitgeverswereld geprotesteerd tegen de plannen van literair agent Andrew Wylie om de digitale rechten voor zijn boeken apart te onderhandelen. De brief, gepubliceerd in The Bookseller, maakt duidelijk dat rechten op boeken zowel gelden op de papieren als elektronische versies ervan. "Het splitsen van deze rechten is een gevaar voor het evenwicht van het boekenvak," klinkt het kort en duidelijk.

Wylie haastte zich na de open brief om de Franse uitgevers gerust te stellen. Als gevolg van de demarche van de vertegenwoordiger van Nabokov, Bolaño, Borges and the likes, hadden grote uitgevershuizen als Gallimard hun samenwerking met de agentuur in het vriesvak gestoken - wat zelfs de belangrijkste literaire agent ter wereld zich niet lang kan veroorloven. Verwacht wordt dat de plooien helemaal glad worden gestreken in de lobby's van de duurste hotels in Frankfurt.

De brief van de Franse uitgevers was een (laat) antwoord op Wylie's demarche om enkele backlisttitels van zijn auteurs zelf digitaal aan te bieden, in een exclusieve samenwerking met Amazon. Nadat ook Random House, een grote Amerikaanse uitgeverij, de samenwerking met Wylie had bevroren, krabbelde de agent snel terug. Zie onze vorige berichten.

Tags: Digitalisering, Uitgeverijen, Polemiek
Geplaatst door Hans Cottyn op 07-10-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening