Mario Vargas Llosa wint Nobelprijs voor Literatuur

De Peruviaanse schrijver Mario Vargas Llosa heeft de Nobelprijs voor de Literatuur gewonnen. Dat is bekend gemaakt door de secretaris van het Nobelcomité in Stockholm, Peter Englund. Mario Vargas Llosa wint de belangrijkste literatuurprijs ter wereld voor de "cartografie van de structuren van de macht en zijn snijdende beelden van de individuele verzetsdaden, revolte en nederlaag". Vargas Llosa haalt met de eer ook de 10 miljoen Zweedse kroon (ca. 1 miljoen euro) binnen.

Mario Vargas Llosa (1936) staat bekend als een van de belangrijkste intellectuele stemmen van Latijns-Amerika. Hij debuteerde in 1959 met de verhalenbundel De jonge honden van Miraflores (Los jefes). Internationaal brak hij door met het groots opgezette epos De oorlog aan het einde van de wereld (La guerra del fin del mundo) uit 1981. Andere bekende romans zijn Het groene huisHet feest van de bok, Pantaleón en Het ongrijpbare meisje. De meeste boeken van Vargas LLosa zijn vertaald in het Nederlands en verschenen bij Meulenhoff. Een resem herdrukken mag snel worden verwacht, ook al hield de uitgeverij veel boeken van de schrijver in voorraad. Het reisboek van Vargas Llosa over zijn continent, Mijn Latijns-Amerika, verscheen bij Atlas.

In 1990 was Vargas Llosa kandidaat bij de presidentsverkiezingen in Peru met een sterk liberaal programma. Hij verloor de verkiezingen onverwacht van de ondertussen verguisde Alberto Fujimori. Over deze politieke periode schreef hij het autobiografische boek De vis in het water. De nieuwe roman van Vargas Llosa, El Sueño del Celta (De droom van de Kelt) - over de Ierse mensenrechtenstrijder Roger Casement, die opkwam tegen de slavenpraktijken in Belgisch-Kongo - zal op 4 november verschijnen.

Vargas Llosa schreef ook tientallen voortreffelijke essays en journalistieke teksten, over bijvoorbeeld de oorlog in Irak, Victor Hugo, Flaubert en Madame Bovary, Jorge Luis Borges, José María Arguedas  en zijn vriend/vijand Gabriel García Márquez (die al in 1982 de Nobelprijs won). Sinds 1993 heeft hij de Spaanse nationaliteit.

De kansen voor de voormalige Peruviaanse presidentskandidaat waren de laatste dagen bij gokkantoor Ladbrokes wel gestegen, maar Vargas Llosa gold als een outsider. De bekroning van wat toch voornamelijk een prozaïst mag genoemd worden, is enigszins verrassend. Algemeen werd verwacht dat dit jaar een dichter zou winnen, al blijkt nogmaals dat niets zo moeilijk is als het voorspellen van een Nobelprijswinnaar. Het is van 1990 geleden dat een Latijns-Amerikaanse en Spaanstalige schrijver won, toen was dat de Mexicaan Octavio Paz. Vorig jaar won de Duits-Roemeense schrijfster Herta Müller.

Momenteel loopt in Parijs een tentoonstelling over leven en werk van de schrijver. En komende zondag is op Klara toevallig - of niet - een gesprek tussen Jean-Pierre Rondas en Mario Vargas Llosa te horen.

Tags: Literaire prijzen, Nobelprijs, Latijns-Amerikaanse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 07-10-2010
Verwante berichten
Reacties

Vreemd dat nergens vermeld wordt, dat Llosa zijn kansen op de Nobelprijs hoogst onwaarschijnlijk inschatte, precies omdat hij het liberalisme zo fervent verdedigde.

geplaatst door Pjötr Nembkow op donderdag 07 oktober 2010 om 17u17
Geef uw mening