Uitgever Meulenhoff op Buchmesse: "Hier hadden we totaal geen rekening mee gehouden."

Op de Frankfurter Buchmesse wekte de bekroning van Mario Vargas Llosa amper beroering bij de Peruviaanse delegatie. Gevraagd naar een reactie wees de woordvoerder van dienst enkel op een inderhaast op zijn tafeltje gedeponeerde roman van Llosa.

Bij Meulenhoff, de Nederlandse uitgever van Vargos Llosa was er meer blijdschap, te meer omdat ze momenteel de hele backlist van Vargas Llosa in herdruk uitbrengen. Er zijn snel negen titels leverbaar, waaronder Het feest van de bok en Wie heeft Palomino Molero vermoord?. Maar merkwaardig genoeg hadden ze geen enkel boek van Vargas  Llosa meegenomen naar Frankfurt. Meulenhoff-uitgeefster ad interim Michaëla van Grinsven: "Ja, stom, en het ziet ernaar uit dat we de boeken hier ook niet meer op tijd zullen krijgen voor het slotweekend. We hadden hier totaal geen rekening mee gehouden." Van Grinsven spreekt van een "langverwachte" en "totaal verdiende" winnaar, en prijst Vargas Llosa als "een van de grootste Spaanstalige intellectuelen van zijn tijd." Vargas Llosa blijkt al geruime tijd een goedverkopende auteur binnen het Meulenhoff-fonds. "Wij waren zijn eerste buitenlandse uitgever en hij is ons bovendien altijd trouw gebleven." Binnenkort verschijnt bij Meulenhoff, sinds kort onderdeel van Lannoo, ook zijn nieuwe roman De droom van de Ier, dat handelt over het Congo ten tijde van Leopold II.

Bij zijn Duitse uitgever Suhrkamp was er gisteren wel een plotse toeloop, maar ook daar hadden ze de boeken van Vargas Llosa eerst niet bij de hand. Op vrijdag was de voorraad aangevuld. Conclusie: ook in de uitgeverswereld had niemand echt rekening gehouden met Vargas Llosa's kansen.

Tags: Uitgeverijen, Nobelprijs, Literaire prijzen, Latijns-Amerikaanse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 08-10-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening