Familie van vermoorde bankier Stern wil roman van Régis Jauffret uit winkelrekken

De familie van de Franse investeringsbankier Edouard Stern wil dat het voorlaatste boek Sévère van de vooraanstaande Franse auteur Régis Jauffret (foto) uit de handel wordt gehaald, zo meldt L'Express. Die roman is losjes gebaseerd op (en geïnspireerd door) de ophefmakende zaak rond Stern, die in 2005 met vier kogels in het lichaam dood werd aangetroffen in zijn appartement in Génève. Stern, destijds de 38ste rijkste man van Frankrijk en bevriend met Nicolas Sarkozy, bleek toen van kop tot teen gewikkeld in een vleeskleurig latexpak en was betrokken bij sadomasochistische seksspelletjes. Zijn minnares Cécile Brossard bekende dat ze Stern had vermoord nadat ze een discussie hadden over een miljoen dollar. Stern had het geld op haar Zwitserse bankrekening gestort, nadat zij de som gevraagd had als "bewijs van zijn liefde voor haar." Maar nadat zij had geweigerd het geld terug te storten, blokkeerde hij haar rekening. "Een miljoen dollar is heel wat geld om een hoer te betalen", zo zou Stern gezegd hebben, kort voordat Brossard hem neerschoot. Zij zou door de uitspraak "erg vernederd" zijn geweest, zo voerde ze als motief aan. 

De zeven maanden geleden verschenen roman van Jauffret werd eerst geweigerd door zijn vaste uitgever Gallimard en kwam uiteindelijk terecht bij Editions du Seuil. Sévère wekte bij verschijnen heel wat aandacht (zie meer achtergronden bij Pierre Assouline op zijn La République des Livres).

Olivier Bétourné, de huidige PDG van Seuil, én Jauffret, worden door de familie Stern nu aangeklaagd omwille van "het aantasten van de herinnering van een overledene en van het privéleven van zijn familie." De Stern-clan eist een euro morele schadevergoeding maar vooral het uit de handel halen van het boek. Dat de familie nu overgaat tot een rechtszaak, ettelijke maanden na verschijning, is vreemd. Maar het zou te maken hebben met het feit dat het boek een verfilming krijgt. Zojuist is overigens Jauffrets nieuwe roman Tibère et Marjorie verschenen.  

Tags: Franse literatuur, Polemiek
Geplaatst door Dirk Leyman op 09-10-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening