Fototentoonstelling over 'Eenzame uitvaarten' op Antwerpse Schoonselhof

Op 2 november opent op het Schoonselhof, de Antwerpse begraafplaats in deelgemeente Wilrijk, de openluchttentoonstelling 'Eenzame Uitvaart' met werk van fotograaf Judith Dekker. Met het Antwerpse initiatief Eenzame uitvaart begeleiden sinds januari 2009 dichters eenzaam gestorvenen naar hun graf en dragen op de uitvaart een gedicht voor dat ze voor die gelegenheid schreven (zie ons vorig bericht).

Joke van Leeuwen, Bernard Dewulf, Stijn Vranken, Andy Fierens, Lies Van Gasse, Jan Aelberts en initiatiefnemer Maarten Inghels hielden al twaalf eenzame uitvaarten. Het gedicht en het verslag dat ze over de uitvaart schreven is op de website terug te vinden. Fotograaf Judith Dekker maakte bij de gedichten beelden die het midden houden tussen een impressie en een eerbetoon aan de overledenen. De idee om mensen die zonder familie of vrienden worden begraven met een gedicht te eren en hun uitvaart bij te wonen komt van Bart Droog, die bij zijn aanstelling als Gronings stadsdichter deze taak ter harte nam. Dichter Frank Starink sloot zich erbij aan en verzorgt sinds 2002 samen met een ruime schare dichters, die hij de 'poule des doods' placht te noemen, eenzame uitvaarten te Amsterdam, Alkmaar, Groningen, Nijmegen en Utrecht.

Het Antwerpse initiatief wordt gesteund door cc De Kern, Antwerpen Boekenstad en OCMW Antwerpen. Bij de opening van de tentoonstelling zal stadsdichter Peter Holvoet-Hansen het nieuw stadsgedicht 'De laatste wacht' voorstellen. Maarten Inghels leidt het gebeuren in en enkele deelnemende dichters lezen hun gedicht voor. Judith Dekker toonde eerder dit jaar op het De Coninckplein foto's rond het stadsgedicht 'Achter een vierkante vitrine' van Ramsey Nasr. De tentoonstelling 'Eenzame uitvaart' kan tot 27 januari 2011, Gedichtendag, op het Schoonselhof worden bezocht. Op het Schoonselhof rusten niet alleen in eenzaamheid gestorvenen maar ook Vlaamse literaire grootheden als Willem Elsschot, Herman de Coninck, Hendrik Conscience en Paul van Ostaijen.

Tags: Tentoonstellingen, Poëzie
Geplaatst door Johan Eeckhout op 01-11-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening