Jan Campertprijzen voor David van Reybrouck, Koen Peeters, A.L. Snijders en Hélène Gelèns

In Den Haag zijn de Jan Campert-prijzen 2010 toegekend. De belangrijkste onderscheiding, de Constantijn Huygensprijs voor een compleet oeuvre, gaat  naar A.L. Snijders. Verder krijgt Koen Peeters de F. Bordewijkprijs, David van Reybrouck de tweejaarlijkse J. Greshoffprijs en dichteres Hélène Gelèns de Jan Campertprijs.

Voor de Constantijn Huygensprijs, waaraan een bedrag van 10.000 euro is verbonden, luidt de laudatio voor A.L. Snijders dat hij "zelfs de kortste tekst grote blijvendheid weet verlenen." Snijders verzon een eigen genre: het ZKV, het zeer korte verhaal. "Alle ballast is weg uit zijn teksten die meestal niet langer zijn dan een pagina in druk en heel vaak aanmerkelijk korter. Inmiddels vormen zij toch een verbazend alomvattend en ronduit indrukwekkend oeuvre van vele honderden ZKV's, die uniek zijn in de Nederlandse letterkunde."  

Aan Koen Peeters (1959) is voor zijn roman De bloemen de F. Bordewijk-prijs 2010 toegekend. De bloemen wordt door de jury "een familieroman" genoemd, "over hardwerkende grootouders in de Kempen, hun voorzichtige zoektocht naar het moderne leven, het wegsijpelen van het geloof bij de jongere generatie en de verteller. Peeters maakt er allesbehalve een klassieke streekroman, die "zorgvuldig balanceert tussen ingehouden weemoed en scherpe observeringen."

David van Reybrouck (1971) ontvangt de tweejaarlijkse J. Greshoff-prijs voor beschouwend proza 2010 (5.000 euro) voor Congo, een geschiedenis. "Congo is een magistraal boek dat een steeds tragischer wordend verhaal vertelt. De jury is zeer onder de indruk van de literaire wijze waarop Van Reybrouck zijn lezers ontwricht en hen een onthutsende confrontatie met het koloniaal verleden en het onvoorspelbare heden binnenvoert." Van Reybrouck ontving onlangs nog de Libris Geschiedenisprijs voor het boek. Curieus is dat zowel de nu bekroonde Peeters als Van Reybrouck samen op de shortlist van de AKO Literatuurprijs staan. 

Hélène Gelèns (1967) valt voor haar bundel zet af en zweef tenslotte de Jan Campert-prijs (5.000 euro) 2010 toe. zet af en zweef bevat "een waaier aan gedichten en cycli die treffen door hun indringendheid. (...) "Gelèns plaatste haar gedichten in een dwingend verband rond de centrale vraag uit welke pijn en vreugde een persoonlijkheid ontstaat."

De jury onder voorzitterschap van Aad Meinderts bestond verder uit Yra van Dijk, Hans Groenewegen, Koen Hilberdink, Aukje Holtrop, Ena Jansen, Jos Joosten, Annemie Leysen en Lut Missinne.

Tags: Literaire prijzen, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 01-11-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening