Crossing Border verenigt gevestigde namen met jong talent

Crossing Border Nederland (van 17 tot 20 november) is uitverkocht maar fans van het literatuur- en muziekfestival kunnen in het weekend van 21 november nog wel terecht in de Antwerpse Arenbergschouwburg. Na een aanloop met singer-songwriter Rufus Wainwright op vrijdag - en Mercury Rev op zaterdagavond, barst Crossing Border er op zondag helemaal los met meer dan 35 acts, gespreid over vier ruimtes. Hoogstaand muzikaal vertier wordt verwacht van o.a. Ed Harcourt, Low, Spoon en Local Natives. Op literair vlak mixt het festival internationaal bekende auteurs (ditmaal DBC Pierre en Almudena Grandes) met veelbelovende namen die, zeker in ons taalgebied, nog nauwelijks bekend zijn. Zo haalt het festival de Franstalige Togolees Edem Awumey naar Antwerpen. De auteur kreeg voor het net vertaalde Les Pieds sales (Vuile voeten bij Querido) een nominatie voor de Goncourt 2009 en ontving voor zijn debuut Port-Mélo de Grand Prix littéraire de l'Afrique noire. Ook de Franse debutant Laurent Binet (foto) komt langs, auteur van het geruchtmakende HhhH, een roman over een aanslag op Gestapo-baas Reinhard Heydrich, dit jaar bekroond met de Prix Goncourt du Premier roman en nu vertaald bij Meulenhoff.

En Kristien Hemmerechts zal Stephen Vizinczey interviewen, de Hongaars-Canadese auteur wiens Loflied op een rijpe vrouw (Lebowski) daterend uit 1965 nu wereldwijd wordt herontdekt. De Marokkaanse Vlaming Fikry El Azzouzi, Joe Dunthorne, de Zwitserse Dorothee Elmiger en Jean-Baptiste Del Amo zijn de chroniqueurs van dienst. Ze schrijven een column over het festival, die meteen op de festivalsite wordt gezet. Helemaal uit Manilla komt de jonge Miguel Syjuco; zijn debuut Ilustrado, over het koloniale verleden van de Filippijnse elite uit de 19de eeuw, won in 2008 the Man Asian Literary Prize. En Hollywoodacteur Michael Madsen laat zich van zijn verrassende kant zien; hij praat met Anna Luyten over American Badass', zijn recentste dichtbundel, opgedragen aan David Carradine.

Uit Vlaanderen en Nederland komen dan weer vertrouwde gezichten als Annelies Verbeke, Peter Verhelst en columnist Patrick De Witte maar ook Lies Van Gasse en Thijs De Boer, debutant die nu hoge ogen gooit met zijn verhalenbundel Vogels die vlees eten.

De Morgen brengt in Uitgelezen op 17 november een special omtrent Crossing Border, op radio en tv is DBC Pierre te zien in De Laatste Show op Canvas (18/11) en te horen bij Joos op Radio 1 (19/11). Boekhandel De Groene Waterman en de Antwerpse Permekebibliotheek richten promostands in. 

Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening