Papierman(d) - aflevering 103

Zorgvuldig samengeharkte nieuwsberichten en links uit de wereldwijde letterenton.

°°De Grote Jongerenliteratuurprijs, een nieuwe literaire prijs voor adolescentenliteratuur,  is een merkwaardig onderonsje van boeken van uitgeverij De Geus: de schrijvers Peter Bekkers (Trouw is de andere wang) en Erlend Loe (Muleum) zijn de laureaten. Loe moest de prijs delen met zijn vertaalster Femmigje Andersen-Sijtsma. Er is een trofee aan verbonden en een geldbedrag van 5.000 euro. De Grote Jongerenliteratuur Prijs is een initiatief van Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds, zie NRC.

°°De renovatie van Charles Dickens' huis krijgt een steuntje in de rug van de Britse loterij, zie The Guardian.

°°Lev Tolstoj is vandaag precies honderd jaar geleden gestorven, The Independent ging frenetiek op zoek naar de familiale aftakkingen van de Russische gigant.

°°De link tussen Agatha Christie en Michel Houellebecq, ja, echt waar, zie L'Express.

°°De immer uitstekende columns van Christiaan Weijts, ditmaal over zijn enige kortstondige ontmoeting met Harry M., uitgerekend om hem de weg te vragen, in De Groene Amsterdammer

°°En: Xandra Schutte over de Michaël Zeeman-kanjer Aan mijn voormalige vaderland. Het beste uit zijn werk: "Herlezen, voor Michaël Zeeman is het veel meer dan een schat die in je begraven ligt opdelven en opnieuw bezien, waarbij het vertrouwde en nog onopgemerkte om voorrang vechten, herlezen is veel intiemer, als het weerzien van een geliefd persoon."

°°Cees Nooteboom in de Neue Zürcher Zeitung over de Spaanse schilder Francisco de Zurbarán (1598-1664): Im Panoptikum der Meditation.

°°Interview met Yves Petry op VPRO-Boeken over De Maagd Marino: In het hele huis kon je het ruiken, die vreemdzoete geur.

°°Jules Deelder verkozen tot Best Geklede Man van de afgelopen twintig jaar, zie De Contrabas.

°°Arjen Fortuin filosofeert in NRC Boeken verder over de demarche van Charlotte Roche om haar lichaam in de strijd tegen kernenergie te werpen, en vraagt zich af: Wie weerstaat de ogen van Tommy Wieringa?

°°De polemiekenanthologie Het scherp van de snede, besproken in de Volkskrant.

°°De zeven favoriete boeken van actrice Emma Thompson: zie Oprah.com.

°°De Costa Awards revisited: een mager jaar voor de Britse fictie? Wel volgens The Independent.

°°De brieven van Vladimir Nabokov aan zijn vrouw en geliefde Vera (foto) worden gepubliceerd, zie The Huffington Post.

°°Een nooit eerder gepubliceerd interview met John Updike, in Guernica-magazine.

°°"70 procent van de Nederlanders kent geen enkele Vlaamse schrijver. Andersom kent 40 procent van de Vlamingen geen enkele Nederlandse schrijver", blijkt uit een enquête van de Taalunie, zie Knack.

°°Mario Vargas Llosa waarschuwt voor nationalisme, zie Nieuwsuur.

°°Vrij Nederland vernieuwt zijn boekensite en breidt ze ook uit, met meer korte signalementen.

°°Het Poëziecentrum heeft zijn site ook een make-over gegeven en Peter van de Veire mag een poëtisch mondje meepraten, met een gedicht van Bart Moeyaert.

Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening