Gust Gils krijgt tentoonstelling en speciaal nummer van Deus ex Machina

In het Antwerpse antiquariaat Demian opent vanavond een bijzondere tentoonstelling over het werk van schrijver, dichter en paraprozaïst Gust Gils (1924-2002). Gils staat bekend als een van de oprichters van het avant-gardetijdschrift Gard Sivik (1954). Verder was hij redacteur van Podium.

Hij maakte vooral ophef met zijn absurdistische bundels Paraproza en de verzamelbundels Afschuwelijke roze yogurtman (1972) en Mijn plichtvergeten werk (1994). Gils ontving in 1960 de Dirk Martens-prijs en in 1966 de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs. Gils maakte reeds op vroege leeftijd tekeningen, schilderijen, monotypes, droge naalden, gravures, lino's en houtsneden, waarvan er op de expo een paar te zien zijn. Een van de blikvangers van de expo 'zeer verlaten reiziger' wordt ongetwijfeld zijn Muzeum voor Kleine Kurioziteiten (in het recentste nummer van Zuuvrij stond een artikel over dat kabinet), waarvoor Gils een manifest schreef en als 'konservator' fungeerde. Gils was goed bevriend met Willem Frederik Hermans.

Demian haalt ook veel werk van Gils in huis, dat te koop wordt aangeboden. Het is de dichter Andy Fierens die vanavond om 20 uur de expo introduceert bij Demian (Hendrik Conscienceplein 16, Antwerpen). De toegang is gratis. De expositie loopt tot en met 4 december.

Tegelijkertijd wordt een themanummer over Gust Gils van Deus ex Machina te water gelaten. Het is samengesteld door Jeroen Kuypers en Maarten Inghels en bevat bijdragen van onder meer Michaël van de Bril, Max Moragie, René Franken en Han van der Vegt.

Zoals eerder al gemeld zal op de tweede gedichtenmuur in Antwerpen het gedicht 'De pijnfuif' prijken van Gils. Gils' gedicht krijgt een plek op de blinde zijgevel van café Köln aan de Stadswaag. Zie ook dit artikel van Han van der Vegt uit De Brakke Hond over 'het inktzwarte universum van Gust Gils'.

Tags: Nederlandse literatuur, Poëzie, Tentoonstellingen
Geplaatst door Dirk Leyman op 13-11-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening