'Coetzee mag geen literaire prijzen meer winnen'

Als het van zijn collega-schrijver David Foster afhangt, mag J.M. Coetzee niet langer deelnemen aan literaire prijskampen. De Australische Foster heeft zijn mening geventileerd in zijn speech bij de uitreiking van de Patrick White Award, zo meldt The Australian. De Australiër Patrick White (1912-1990) won in 1973 de Nobelprijs voor de Literatuur nadat hij bijna zijn volledige carrière weigerde om boeken in te sturen voor literaire prijzen. White installeerde de naar hem genoemde literaire prijs met de centen die hij voor de Nobelprijs kreeg. De Patrick White Award is momenteel 25.000 Australische dollars waard en gaat elk jaar naar een schrijver die "nog niet voldoende gewaardeerd is".

Foster is scherp voor zijn nieuwe landgenoot Coetzee, zonder evenwel zijn naam te noemen: "Stel je voor wat Patrick zou gezegd hebben over een individu dat, nadat hij de Nobelprijs won en twee keer de Booker Prize, met prijzengeld ten belope van anderhalf miljoen dollar, zijn hand blijft opsteken voor elke mogelijke literaire prijs, zonder ook maar iets te doen voor zijn minder illustere collega's. Sommige mensen hebben geen klasse."

De Zuid-Afrikaan Coetzee heeft sinds 2006 de Australische nationaliteit en is ook met zijn laatste roman Summertime genomineerd voor alle belangrijke Australische literaire prijzen. David Foster is de 66-jarige auteur van romans als The Pure Land en The Glade within the Grove. Hij krijgt goede kritieken maar zijn boeken verkopen nauwelijks. Zijn laatste boek, Sons of Rumour, behaalde vooralsnog geen literair eremetaal. Foster haalde in zijn speech nog uit naar het "circus van literaire prijzen dat vandaag de literaire wereld aandrijft". Coetzee reageerde nog niet op de charge. (Foto: Coetzee ontvangt de Nobelprijs uit handen van de Zweedse koning.)

Tags: Polemiek, Engelse literatuur, Nobelprijs, Literaire prijzen
Geplaatst door Hans Cottyn op 17-11-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening