Groots poëziefestival voor tien jaar Digitale Bibliotheek der Nederlandse Letteren

De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren viert op 10 december haar tienjarig bestaan met een groots opgezet poëziefestival: De langste dag: het mooiste uit tien eeuwen Nederlandstalige poëzie. Meer dan zeventig dichters uit Vlaanderen en Nederland zullen gedurende zes uur op diverse podia in Pakhuis De Zwijger te Amsterdam hun favoriete gedicht uit de Nederlandstalige poëzie brengen. Dankzij het groot aantal deelnemers die kiezen uit het oeuvre van hun voorgangers, krijgt het publiek een eigenzinnig en origineel overzicht uit de Nederlandse poëzie voorgeschoteld. Ouderdomsdeken Leo Vroman zal Hebban olla vogala brengen, de stilaan onvermijdelijke Delphine LeCompte draagt een gedicht van Hugo Claus voor en Liesbeth Lagemaat koos een gedicht van Anna Bijns. Op een speciaal luik dat de DBNL op haar website inrichtte, prijkt zowel de indrukwekkende deelnemerslijst (met o.a. Rutger Kopland, Leonard Nolens, Eva Gerlach, Gerrit Komrij en Stefan Hertmans) - als de dichters die zullen worden gebracht, netjes gelinkt naar het bronnenmateriaal dat DNBL aanbiedt. De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren zal het festival ook streamen via het net en heeft intussen een Facebookpagina opgericht. De Avonden, het cultureel informatief radioprogramma van de VPRO zendt een deel van het gebeuren uit en Uitgeverij Rubinstein plant de opname en latere uitgave van enkele langere gedichten. Ook het publiek kan participeren en op een podium favoriete gedichten voordragen.

Tags: Literaire evenementen, Poëzie
Geplaatst door Johan Eeckhout op 18-11-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening