Turbulente Nacht van de Poëzie herleeft in voorjaar 2011

Er raken meer details bekend over de Vlaamse Nacht van de Poëzie die op zaterdag 2 april 2011 in de Gentse Vooruit zal worden gehouden. Knack, deBuren, het Poëziecentrum en Vooruit engageren zich om een bonte avond "poëzie en entractes" te brengen, in de lijn van de vorige vier Vlaamse edities die midden de jaren zeventig werden gehouden. Door de chaotische organisatie, het luidruchtige publiek, problemen met de autoriteiten en de financiën en het excentrieke podiumgedrag van dichters als Gerard Reve, Marcel Van Maele en Johnny Van Doorn, staan ze nog steeds als legendarisch geboekstaafd. Bij latere edities doken onder meer gasten als Allen Ginsberg, Hugo Claus, Simon Vinkenoog, William Burroughs,  Gust Gils en John Massis op.

Naast Guido Lauwaert, net als toen de bezieler van het evenement, werd nu Michaël Vandebril als curator aangesteld. De curator, met ruime ervaring als literair organisator bij Antwerpen Boekenstad, wil de geest van de Nachten doen herleven door het publiek te confronteren met 50 dichters. Die zullen, gespreid over twaalf uren in een tot broeikas omgeturnde Vooruit, het beste van zichzelf geven. De deelnemende dichters, geselecteerd door Michaël Vandebril en Willy Tibergien, zullen op 22 januari 2011, Gedichtendag, worden bekendgemaakt. Intussen wordt ook het publiek voor dit evenement warm gemaakt. Dat kan, nogal in contrast met het beloofde circusgehalte van het evenement, stapelgedichten inzenden, of braafjes gedichten gevormd door boekenruggen op elkaar stapelen. Sylvie Marie, Vitalski, Stijn Vranken en Christophe Vekeman doen het daar alvast voor. (foto: Gerard Reve tijdens de Nacht van de Poëzie)

Tags: Literaire evenementen, Poëzie
Geplaatst door Johan Eeckhout op 02-11-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening