Dichter-dominee Willem Barnard/Guillaume van der Graft (90) overleden

In Utrecht is dichter, schrijver en theoloog Willem Barnard op 90-jarige leeftijd overleden, zo meldt uitgeverij L.J. Veen. Barnard is vooral bekend van de gedichten die hij schreef onder het pseudoniem Guillaume van der Graft. Willem Barnard is de vader van de dichter en essayist Benno Barnard.

In 1946 werd Barnard predikant in Hardenberg en debuteerde als dichter met de bundel In exilio. Zijn grote doorbraak beleefde Van der Graft in 1953 met de bundel Vogels en vissen. Aanvankelijk werd hij in een adem genoemd met generatiegenoten van Vijftig als Gerrit Kouwenaar en Simon Vinkenoog. Maar toch bleef Van der Graft een buitenstaander. Barnard publiceerde twintig dichtbundels en - onder zijn eigen naam - publicaties met teksten voortgekomen uit de liturgische praktijk. Hij geldt als een van de belangrijkste dichters zowel op het gebied van psalmvertalingen als nieuwe gezangen. De dichter-dominee bedreef naar eigen zeggen "poëto-theologie". Als hoogtepunt in zijn werk geldt de bundel Onbereikbaar nabij, die verscheen in 1997, niet lang na het overlijden van zijn vrouw Tinka. Willem Barnard was eredoctor aan de Universiteit Utrecht en Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Daarnaast ontving hij tal van literaire en maatschappelijke eerbewijzen waaronder de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs, de Pascalprijs en de Poëzieprijs van de stad Amsterdam. Toen Barnard zijn negentigste verjaardag vierde schreef, schreef stadsdichter van Utrecht Ingmar Heytze een speciaal gedicht. In Utrecht kreeg Barnard ook een straattegel met daarop een van zijn verzen: 'Dichten is niets dan gehoorzaamheid'.

Tags: Obituaries, Nederlandse literatuur, Poëzie
Geplaatst door Hans Cottyn op 21-11-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening