Turkse schrijvers zien komst V.S. Naipaul naar 'Europees Schrijversparlement' niet zitten

Enkele Turkse schrijvers protesteren tegen de komst van Sir V.S. Naipaul naar het European Writers Parliament, dat de komende dagen in Istanbul doorgaat. De Nobelprijswinnaar uit Trinidad deed in het verleden nogal wat omstreden uitspraken over de islam, onder meer dat "islamisering gelijkstaat met kolonisering".

Sommige Turkse scribenten zullen nu uit protest het festival boycotten. Dat precies Naipaul de eregast van het festival zou zijn, vinden ze een "belediging voor de moslims", aldus Zaman. Maar organisator Ahmet Kot heeft al laten weten dat Naipaul "niet de eregast is, maar slechts de openingsspeech zal geven". Kot zegt aan Hürriyet dat "hij positieve reacties had verwacht, voor het samenbrengen van mensen met verschillende meningen".

Het Europees Schrijverparlement is een idee van wijlen José Saramago en Orhan Pamuk. Bedoeling was om Europese schrijvers te verzamelen in "een van de meest inspirerende en unieke metropolen van de wereld, om hun kennis en perspectieven te delen". Het evenement wordt ondersteund door de Europese Unie. Uit Vlaanderen trekt Erik Vlaminck naar de stad aan de Bosporus - momenteel de Europese Culturele Hoofdstad, uit Nederland Gustaaf Peek. Verder zullen ook onder meer Germaine Greer, Vikram Seth, Hari Kunzru en Nedim Gürsel aanwezig zijn. Er zal bijvoorbeeld worden gediscussieerd over 'literatuur als een product van massaconsumptie' of 'literatuur in de digitale wereld'.

Naschrift: Ondertussen heeft Naipaul laten weten dat hij zich terugtrekt en niet naar Istanbul zal afreizen, zo meldt de BBC. Een van de organisatoren liet weten dat het bezoek van de Nobelprijswinnaar "gepolitiseerd" werd door de Turkse media. "Daarom zijn het ultieme doel van het evenement en van Naipauls bijdrage overschaduwd". (Foto: Sir Vidia en Lady Naipaul op de Nobelprijsuitreiking)

Tags: Polemiek, Nobelprijs
Geplaatst door Hans Cottyn op 24-11-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening