Franse blogger gooit Goncourt-roman van Houellebecq gratis op het web

Een Franse blogger heeft de met de Prix Goncourt bekroonde roman La carte et le territoire van Michel Houellebecq gratis en integraal online geplaatst. Florent Gallaire, informaticus en jurist, gespecialiseerd in digitaal recht, vindt dat hij daartoe het recht heeft omdat Houellebecq passages heeft overgenomen uit de Wikipedia-encyclopedie. Daardoor, zegt Gallaire, "is het een rechtenvrij werk geworden en ressorteert het onder de "creative commons"-regeling." Houellebecq mag Wikipedia gebruiken, zegt Gallaire, maar moet daar dan ook de gevolgen van dragen én de Wikipedia-principes respecteren. De jurist stelt de 428 pagina's tellende roman, die in de boekhandel 22 euro kost, gratis beschikbaar in PDF-formaat op zijn blog (al is het niet meteen de gebruiksvriendelijkste oplossing). Nog voor de toekenning van de Prix Goncourt begin november kwam Houellebecq in een polemiek terecht omdat hij een paar passages uit de Wikipedia-encyclopedie (onder meer over de huisvlieg en het stadje Beauvais) ongewijzigd zou hebben overgenomen.

 

Houellebeqs uitgeverij Flammarion kan alvast niet lachen met de"open source"-actie van de blogger. Het neemt juridische stappen tegen Gallaire. Directeur-generaal Gilles Haeri zegt dat de onderneming van Gallaire totaal geen steek houdt en "illegaal" is, "omdat ze ingaat tegen de elementaire rechten van de auteur, die zowel digitaal als op papier moeten gerespecteerd worden." Hij benadrukt dat Houellebecq hooguit "enkele lijntjes uit Wikipedia" heeft gebruikt, maar die wel heeft verwerkt "in een origineel werk van honderden pagina's. Dat zoiets gratis kan worden gedownload, is natuurlijk onzin." Adrienne Alix, directeur van Wikimedia Frankrijk, heeft intussen ook haar reserves uitgesproken over de actie van Gallaire. 

Toeval of niet, Flammarion heeft precies nu aangekondigd dat alle romans van Houellebecq vanaf deze week als e-books zullen worden verkocht. Zo zal de digitale versie van Le carte et le territoire, dat nog altijd de Franse bestsellerlijsten aanvoert en waarvan intussen 350.000 papieren exemplaren zijn gesleten, 20 procent goedkoper zijn dan de gedrukte versie. Zie de uitgebreide berichtgeving bij Rue 89.

Tags: Digitalisering, Franse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 29-11-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening