Michel Houellebecq in poleposition voor Prix Goncourt

Het Franse schrijvende woelwater Michel Houellebecq (foto) ligt met zijn laatste roman La carte et le territoire perfect op koers voor zijn eerste Prix Goncourt. De leden van de Académie Goncourt hebben vannamiddag hun ultieme vierkoppige selectie bekendgemaakt, voor de meest begeerde Franse literaire prijs die ze volgende maandag uitreiken, na hun traditionele middaglunch bij restaurant Drouant in Parijs. Houellebecq heeft nog drie mededingers: 'punkschrijfster' Virginie Despentes met Apocalypse bébé, Mathias Enard met Parle-leur de batailles, de rois et d'éléphants en alweer Maylis de Kerangal met Naissance d'un pont. Zij schreef eerder deze week al de Prix Médicis op haar naam. Enard en de Kerangal komen beiden uit de kweekvijver van het tijdschrift Inculte.

Alom wordt gefluisterd dat de Goncourt Houellebecq dit jaar niet kan ontsnappen, zeker omdat La carte et le territoire stukken gematigder is dan zijn vorige boeken en minder schandaalverwekkende aspecten heeft. En een Goncourt, die moet je volgens de geplogendheden onbeschroomd op het salontafeltje kunnen laten slingeren.

Bovendien tekent Houellebecq ook nog present op het lijstje voor troostprijs Prix Renaudot, net als Maylis de Kerangal. De aanwezigheid van Despentes (auteur van onder meer Baise-moi) is verrassend op de Goncourtlijst, te meer de jury grotendeels bestaat uit krasse knarren. "De Goncourtjury wil tonen dat ze toch met haar tijd meegaat", merkt Le Nouvel Observateur op.

Houellebecq zag eerder zowel met Les particules élémentaires als met L possibilité d'une île de Goncourt pal aan zijn neus voorbijglippen. Nu heeft hij al openlijk laten verstaan dat de Goncourt hem wel degelijk interesseert. De prijs ging vorig jaar naar Marie NDiaye voor Trois femmes puissantes.

De afvallers bij de laatste selectieronde van de Goncourtheren zijn Olivier Adam (met Les coeurs réguliers), Chantal Thomas, Thierry Beinstingel en Karine Tuil.

Tags: Franse literatuur, Literaire prijzen
Geplaatst door Dirk Leyman op 04-11-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening