WEBSITESTORIES # 8 - Reinjan Mulder & Das Zahngold

Boekenliefhebber, jurist, redacteur en uitgever Reinjan Mulder heeft sinds oktober 2007 een online ‘nieuws- en advertentieblad', zoals hij zijn site Das Zahngold noemt. De voormalig literair redacteur bij NRC Handelsblad (hij zette in 1989 het boekensupplement ‘CS Literair' op) plaatst hier allerhande persoonlijke, opiniërende of essayistische stukken over kunst en literatuur, soms in combinatie met politiek. En inderdaad zijn enkele stukken gewoon keiharde publiciteit voor zijn eigen zaken. In september van dit jaar startte Mulder immers samen met Daan Heerma van Voss en Daniël van der Meer de uitgeverij Babel & Voss Uitgevers op.
Ook is er aandacht voor zijn veel geprezen boeken Opnieuw beginnen (een ‘speels-filosofische exploratie van het verlangen naar een nieuwe start', dat hij samen met Marli Huijer schreef) en Vogels van formaat, een prachtig geïllustreerd boek over de Frans-Amerikaanse ornitholoog J.J. Audubon, dat verscheen ter gelegenheid van een tentoonstelling in het Haarlemse Teylers museum.
Aan de site worden regelmatig, zij het niet heel vaak, nieuwe stukken toegevoegd, die soms al eerder verschenen in bijvoorbeeld De Groene Amsterdammer. April blijkt een goede maand te zijn, met dit en vorig jaar zes nieuwe stukken. Meestal blijft de frequentie steken op twee à drie stukken per maand.
Met de distantie en het lichte sarcasme van iemand die al lang in het vak zit schrijft Mulder (die redacteur was bij De Geus en Meulenhoff) bijvoorbeeld over het feit dat het Stedelijk Museum in de zomermaanden tijdelijk opent. Wegens brandveiligheidsvoorschriften mogen er niet meer dan 457 bezoekers tegelijk binnen zijn. Of hij maakt zich vrolijk over het sociale netwerk LinkedIn waar hij een Most Shared Connections Competition is gestart. Onderhoudend zijn de meer persoonlijke stukken, bijvoorbeeld dat waarin Reinjan Mulder vertelt over zijn boeken. Al toen hij klein was hield hij ervan die te tellen en te ordenen. Voor een verhuizing heeft hij 61 meter boeken in dozen moeten pakken. In uitpakken heeft hij minder zin: ‘Ik weet eigenlijk niet zo goed meer wat ik mooier vind: kasten op alfabet of deze schone witte dozen'. Gedreven is bijvoorbeeld ook het stuk over 'de extatische vrouwen' van meisjesfotograaf Sanne Sannes. Polemisch wordt Mulder over de manier waarop NOS de dood van Mulisch bekendmaakte: "Zaterdagavond om acht uur overleed Harry Mulisch. Om elf uur zondagmorgen, vijftien uur later, mochten wij dat pas als tv-kijkers weten. (....) Met een dergelijk besluit heeft de NOS zich in de nieuwsvoorziening, de taak waarvoor ze is opgericht, voorgoed op het tweede plan geplaatst."

Tags: Nederlandse literatuur, Digitalisering
Geplaatst door Wineke de Boer op 04-11-2010
Verwante berichten
Websitestories
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening