Papierman(d) - aflevering 102

Onregelmatig verschijnende nieuwsrubriek met aandacht voor achterstallige wetenswaardigheden én de begrafenis van Harry Mulisch vannamiddag:

°°De begrafenis van Harry Mulisch bestond uit een "emotionele" herdenkingsplechtigheid in de Amsterdamse Stadsschouwburg, waar 400 genodigden aanwezig waren, waaronder familieleden, vrienden, collega's en prominenten en onder andere Marcel van Dam, Robbert Ammerlaan en Mulisch' dochters aan het woord kwamen. "'Hij wilde geen medicijnen, geen pillen, geen dokters. Hij wilde het zien, voelen en ervaren hoe het is om dood te gaan." Vervolgens werd de kist van Mulisch per boot naar de begraafplaats Zorgvlied gevaren. "Tijdens de boottocht verscheen een regenboog boven de Amstel." Zie de verslaggeving in NRC-Handelsblad, de Volkskrant, Het Parool, bij de redactie.be, nu.nl en NOS: "Mulisch tot het laatst in het hier en nu."

°°Gepokt en gemazelde Mulisch-krakers Propria Cures herdenken HM met extra nummer én op eigen wijze, zie NRC Boeken. Het nummer werd deze week bijgeleverd bij De Groene Amsterdammer.

°°Hebben we nog genoeg zitvlees om lang te lezen, zo vraagt Trouw zich af: lezen in het zapinterbellum.

°°Nobelprijswinnares Toni Morrison krijgt het Franse Légion d'Honneur, zie The Guardian. AFP interviewt haar over haar liefde voor het "slimme, arrogante Parijs".

°°Wandeling langs de adressen van Parijse romanhelden, zie L'Express. Didier Blonde verzamelde een adresboekje van beroemde personages in Répertoire des domiciles parisiens de quelques personnages fictifs de la littérature et Carnet d'adresses.

°°Arie Storm over Paul Auster en Sunset Park in Het Parool.

°°'What Britain's great writers really thought of Lady Chatterley's Lover' in The Telegraph: brieven van Britse schrijvers ter verdediging van D.H. Lawrence. Vijftig jaar geleden werd in Londen het proces gevoerd over de vermeende 'publieke obsceniteiten' in zijn Lady Chatterly's Lover (The Globe and Mail).

°°The Millions over de Engelse Madame Bovary-vertaling van Lydia Davis.

°°In search of the Great European Novel, in navolging van Franzens Great American Novel, zie The Guardian.

°°De gedichten van Fernando Pessoa in de Perpetua-reeks, zie De Contrabas.

°°In een nieuwe biografie van Malte Herwigs haalt Peter Handke zijn collega-auteurs door de mangel, zie Knack Boeken.

°°Deutsche Welle over de banden tussen Tolstoj en Duitsland, naar aanleiding van een tentoonstelling in München.

°°El sueño del Cuelta, de pas verschenen nieuwe roman van Nobelprijswinnaar Mario Vargas Llosa, wordt in zijn geboortland Peru al in piraatedities verkocht (Yahoo).

°°The Guardian Books Blog gaat op zoek naar de 'Grote Europese Roman' en komt niet verder van Joseph Conrad en Herta Müller. Misschien moet het boek van Koen Peeters maar een Engelse vertaling krijgen.

Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening