David van Reybrouck wint nu ook AKO Literatuurprijs

De Vlaamse schrijver David van Reybrouck blijft maar gensters slaan met zijn monumentale boek Congo.Een geschiedenis. Vanavond voegde hij nu ook de AKO Literatuurprijs aan zijn palmares toe, nadat hij eerder met het boek al de Libris Geschiedenisprijs en J. Greshoffprijs op zijn naam schreef. Daarmee gaat alweer een Nederlandse literaire topprijs naar een Vlaming. Op het palmares volgt Van Reybrouck Erwin Mortier op, die vorig jaar bekroond werd met Godenslaap. Het was juryvoorzitster en Groen Links-politica Femke Halsema die het nieuws in het Teylers Museum in Haarlem bekendmaakte, tijdens het Nederland 2-programma Nieuwsuur. Ze prees het boek als "een knap gecomponeerd verhaal over slavernij en kolonialisme, veerkracht en overleven. Een meeslepend geschiedeniswerk van een historicus én romancier".

De laureaat leek zelf even beduusd door het nieuwe eerbetoon dat hem te beurt viel. Hij bleef even zitten én stevende dan toch af op het spreekgestoelte. "Het is vreemd om te midden van zoveel talent uitverkoren te zijn", sprak hij plechtig, met verwijzing naar zijn medegenomineerden. "Weet dat deze prijs voor mij pas echt glans krijgt door het hoge niveau van mijn mede-genomineerden".

Ook Tom Lanoye kreeg een aai over de bol van Van Reybrouck. Lanoye is ongetwijfeld de grote verliezer van de avond. Voor de derde keer op rij kon hij zijn shortlistnominatie voor Sprakeloos niet omzetten in een bekroning, nadat hij ook al op de shortlist van Libris en Gouden Uil prijkte. Koen Peeters was de derde genomineerde Vlaming met zijn atypische familieroman De bloemen. De drie Nederlandse genomineerden waren de in Vlaanderen wonende Oscar van den Boogaard (Meer dan een minnaar) en verder Willem Jan Otten (Onze lieve vrouwe van de schemering) en Kees van Beijnum (Een soort familie).

Van Reybrouck is van plan een gedeelte van het prijzengeld weg te schenken aan Human Rights Watch en rekent er ook op "om tijd te kopen om in rust te schrijven." Congo. Een geschiedenis verscheen bij De Bezige Bij en is intussen al ruim 50.000 keer verkocht. Het boek is ook een van de verkoopstoppers op de Antwerpse Boekenbeurs. Van Reybrouck stapte begin 2009 over naar De Bezige Bij. Voorheen werd zijn werk uitgegeven bij Meulenhoff/Manteau. Dat is intussen ook onderdeel van de WPG-groep en wordt binnenkort De Bezige Bij Antwerpen.

De jury (met naast juryvoorzitter Femke Halsema verder Jeroen Overstijns, Maarten Dessing, Frank Hellemans, Fleur Speet en Sylvia Dornseiffer) had uit een aanbod van ruim 430 Nederlandstalige boeken in het genre 'literair proza voor volwassenen' eerst een selectie gemaakt van 25 titels voor de 'tiplijst'. Daarbij bevonden zich acht Vlaamse auteurs. Daarvan verschenen zes boeken uiteindelijk voor de 'toplijst'; met drie Vlamingen. Zie ook beeldmateriaal bij deredactie.be

Tags: Nederlandse literatuur, Literaire prijzen
Geplaatst door Dirk Leyman op 08-11-2010
Verwante berichten
Reacties

Sterker nog: David Van Reybrouck begon - net als zijn mede-genomineerde auteur Koen Peeters - begin deze eeuw met veel wederzijds genoegen bij het ooit gerenommeerde J.M. Meulenhoff, waar hij dank zij haar goede Vlaamse contacten was binnengehaald door Annette Portegies. Maar de Meulenhoff-interimmanagers Knol en De Koning besloten in 2006 opeens dat alle Vlamingen - dus ook Van Reybrouck en Peeters - van Meulenhoff naar het tot de Vlaamse Standaard Uitgeverij behorende Meulenhoff/Manteau moesten worden overgeheveld. Arm Meulenhoff, het had voor de veelgeplaagde uitgeverij, met twee van de zes genomineerden, zo'n ontzettend mooi AKO-diner kunnen zijn...

geplaatst door Reinjan Mulder op dinsdag 09 november 2010 om 10u40
Geef uw mening