Houellebecq is 'diep gelukkig' over Goncourt

"Het is een bizarre sensatie, maar ik ben diep gelukkig," zo zegt de Franse schrijver Michel Houellebecq bij het behalen van de Prix Goncourt aan Le Monde. De auteur van de veelgeprezen roman La carte et le territoire voegde eraan toe: "Er zijn mensen die slechts op de hoogte blijven van de hedendaagse literatuur via de Prix Goncourt, literatuur staat niet in het centrum van de bezigheden van de Fransen, dus daarom is het interessant."

Over het feit dat Houellebecq eerder de belangrijkste Franse literaire onderscheiding miste (in 1998 met Les Particules élémentaires, zeven jaar later met La Possibilité d'une île), is de auteur niet rancuneus. "Ik ben iemand die de slechte dingen vergeet. En ik weet niet of dit boek beter is dan mijn vorige. Het is misschien het gemakkelijkste om te lezen, maar ook zeker het meest ingewikkelde in de constructie." De beroepsprovocateur, die tegenwoordig zeer aaibaar is geworden, voegde er nog aan toe: "Ik hoop dat niemand die mijn boek nu leest ontgoocheld zal zijn." Meer reacties van de auteur via Le Nouvel Observateur. En zie ook dit hilarische verslag en filmpje bij L'Express over de toeloop bij chez Drouant, na de prijsuitreiking. Houellebecq wordt bijna versmacht door de toeloop van de pers. Beluister ook dit gesprek met DPM over Houellebecq bij deredactie.be.

Tags: Literaire prijzen, Franse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 08-11-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening