Google lanceert nog dit jaar online webwinkel

Google Editions zal nog dit jaar in de Verenigde Staten worden gelanceerd, zo melden verschillende media. De langverwachte webwinkel voor e-books moet daarmee de concurrentie aangaan met Amazon.com, Barnes & Noble of de iStore van Apple. De digitale boekenwinkel moet nog dit jaar in de VS beschikbaar zijn en zou in het eerste kwartaal van 2011 internationaal worden gelanceerd.

Het project, dat Google aanvankelijk tijdens de zomer wilde lanceren, "heeft recent verschillende technische en wettelijke hordes genomen," aldus The Wall Street Journal. Nog volgens die krant zal Google Editions de markt van de e-boeken grondig door elkaar gooien. Het grote verschil is dat Google een "read anywhere"-boek zal aanbieden, een e-book dat op elke reader kan gelezen worden, op elk moment én software-onafhankelijk. Verwacht wordt dat vooral aan het marktaandeel van de Kindle van Amazon zal worden geknabbeld. Google Editions zal ook boeken aanbieden bij andere online-verkopers, zoals onafhankelijke boekhandels. Dat Google er expliciet voor kiest geen hardware in de vorm van een tablet of e-reader aan te bieden, kan precies dat competitieve voordeel zijn, denkt uitgever Brian Murray van HarperCollins.

Google zal in de webwinkel vooralsnog auteursrechtelijk beschermde boeken aanbieden. De zogenaamde 'orphans', boeken die Google in een of andere bibliotheek ter wereld al heeft ingescand maar waar het auteursrecht nog niet is toegewezen, zullen tot nader order niet te koop komen. Dat wordt nog steeds gevreesd door de tegenstanders van het Google Books project.

Tags: Digitalisering
Geplaatst door Hans Cottyn op 01-12-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening