Allochtone uitgeverij Beefcake Publishing neemt nieuwe start

Een uitgeverij die vooral allochtoon literair talent een duw in de rug wil geven, dat was het opzet van het eind vorig jaar opgerichte Beefcake Publishing. Initiatiefnemer Inan Akbas, programmamedewerker bij de VRT, had steile ambities. Maar was het meer dan een veredelde uitgeverij in eigen beheer? De eerste uitgave was zijn eigen roman De Nullen.

Maar pas nu komt hij met het tweede boek van zijn uitgeverij: de magisch-realistische roman Oraal van de Vlaams-Irakese theatermaker en vluchteling Hazim Kamaledin (foto) die gisterenavond bij De Vieze Gasten in Gent werd voorgesteld. "We hebben inderdaad de tijd genomen om de uitgeverij op de rails te zetten", geeft Akbas toe. "Ik had aspecten als distributie, promotie en de relatie met de boekhandel ietwat onderschat. Nu gaan we bijvoorbeeld wél de distributie uitbesteden. Maar qua respons klaag ik niet. Ik krijg ontzettend veel inzendingen binnen, niet enkel van allochtone auteurs maar ook van Vlamingen en Nederlanders". Om een staalkaart te tonen, publiceert Beefcake Publishing begin januari de bloemlezing Aangeboord talent, waarin 16 schrijvers en dichters vertegenwoordigd zijn. "Vijf daarvan zijn van vreemde origine", zegt Akbas. "Om maar te zeggen dat we geen uitgeverij zijn voor de excuus-Turk. Talent, waar het ook vandaan komt, is welkom." Het is de bedoeling dat die schrijversgroep in het voorjaar 2011 ook een tournee maakt langs culturele centra in een show die comedy en literatuur moet verenigen. Volgend jaar zouden nog drie boeken verschijnen. "De verschijningsfrequentie komt zeker hoger te liggen", benadrukt Akbas. Wat kunnen we verwachten in dat prozadebuut van Kamaledin? "Het gaat een stapje verder dan Salman Rushdie", voorspelt Akbas niet zonder enige branie. "Oraal is een redelijk experimenteel boek, in de magisch-realistische sfeer. Het vertelt de lotgevallen van de familie Albou-Debbah in Irak in legendevorm. Wanneer de cineast in het gezin wordt gevangengenomen door de politie van Saddam Hoessein, bezegelt dat zijn ondergang. Het boek pendelt tussen fictie en realiteit."

Tags: Uitgeverijen
Geplaatst door Dirk Leyman op 10-12-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening