Celebrities pronken met 'boekenhandtasjes' van Olympia Le-Tan

De Amerikaanse actrice Natalie Portman stal er recent de show mee op de New Yorkse première van Black Swan: een nogal opzichtig handtasje in de vorm van een boek, meer bepaald Lolita van Vladimir Nabokov. De ambachtelijk gemaakte en 'intellectuele' geldbuidel is een vondst van de Franse ontwerpster Olympia Le-Tan en wendt edities aan uit het midden van de twintigste eeuw. Zo is voor dit Nabokov-tasje de bij de beruchte uitgeverij Olympia Press van Maurice Girodias in 1955 verschenen editie van Lolita gebruikt. Hoge exclusiviteit is gegarandeerd, want van de handtassen zijn slechts 16 exemplaren in omloop. Ze zijn enkel te koop in een paar exclusieve mode-imperia in Milaan, Parijs en Londen én in twee New Yorkse winkels. Celebrities schijnen er intussen tuk op te zijn, want de Franse actrice Clemence Poesy werd er ook al mee gespot op de catwalk van de première van de nieuwe Harry Potterfilm. De prijs is niet van de poes: 1.250 dollar, meldt de LA Times.

Le Tan heeft intussen ook tassen vervaardigd met covers van The Catcher in the Rye (J.D. Salinger), A Streetcar Named Desire van Tennessee Williams, Strip-Tease van  Georges Simenon (foto onder), Moby Dick van Herman Melville, Nineteen Eighty-Four van George Orwell, Dracula van Bram Stoker en de Brieven van een jonge dichter van Rainer Maria Rilke. Bij de Britse krant The Telegraph is het aanbod te bekijken in een slideshow. Op Jacket Copy, de blog van de LA Times, zijn nog meer exclusieve 'boekentasjes' te zien, net als een video om zelf aan de slag te gaan.

Tags: Boekencuriosa, Wereldliteratuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 11-12-2010
Verwante berichten
Reacties

Ah! Dat is toch werkelijk mooi... Door de Amerikanisierung van de maatschappij wordt er toch nauwelijks meer een letter gelezen, vooral niet door de Hollywoodies die met hun eigen stroom aan beeldproducties mede de oorzaak vormen van het verval van de letter. Maar wat te doen met alle boeken die hier en daar nog rondslingeren? Die vreemde dingen die (over)grootvader nog wel eens in zijn handen hield? Ha! Wij maken er bruikbare objecten van! Wij moeten immers onze oogschaduw en lippenstift ergens op kunnen bergen. Weet je wat? Ergens vind ik het ook rechtvaardig. De aanblik van een lekker Hollywoodwijf verdient het ook om te zegevieren over de in letteren gevatte droomwerelden van (vaak) oude grijze mannetjes. Wat zou de wereld nog zijn als het tegenovergestelde het geval zou zijn? Dan zouden we al millenia geleden opgehouden zijn te bestaan.

geplaatst door Blafbeer op zaterdag 11 december 2010 om 18u10
Geef uw mening