Papierman(d) - aflevering 106

Onze geregelde dosis miscellanea & varianieuws uit de bibliotheek van Babel.

**Op de jaarlijkse Leerstoel Boek.be is de Amerikaanse hoogleraar Robert Darnton (foto) de keynote spreker; op 18 maart 2011 zal hij voor het eerst in België een lezing houden. De Leerstoel Boek.be wordt vanaf 2011 geïntegreerd binnen de lessenreeks Uitgeverij en Boekhandel: actuele vraagstukken van de Universiteit Antwerpen. Zie bijvoorbeeld dit recent artikel over digitalisering van Darnton via The New York Review of Books.

**Kinder-en jeugdboekenschrijfster Gerda Dendooven reageert op het nieuws dat jongeren lezen niet aantrekkelijk vinden. Haar opiniestuk maakt nogal wat los (De Standaard).
**Cees Nooteboom heeft de literaire prijs van de Konrad Adenauer Stiftung in ontvangst genomen (NRC). Zie ons eerder bericht in april.

**Schrijfster Rascha Peper maakt de overstap van uitgeverij Nieuw Amsterdam naar uitgeverij Querido. Haar nieuwe roman, waar ze op dit moment aan werkt, zal daar in augustus 2011 verschijnen.  

**In 2009 verschenen in Europa 515.000 nieuwe boeken, aldus het rapport van de Europese Uitgeversvereniging. De omzet bleef min of meer gelijk ten opzichte van 2008 (The Bookseller).

**De volgende editie van het Brugse kunstenparcours Poëzie in Dubbeltijd in 2012 zal er een zonder Gwy Mandelinck zijn. Hij liet weten dat ie er zelf mee ophoudt na de ophef over zijn rol in het project. (De Contrabas).

**Jaap Goedegebuure over waarom Belgische schrijvers gefascineerd zijn door geweld, met de klaarblijkelijke rouwdouwers Bart Koubaa (foto), Elvis Peeters, Peter Terrin en Yves Petry als epigonen van godfather Hugo Claus (Trouw).

**Max Pam over heikele kwesties als boeken verhuizen en het verlies van de waarde van boeken (de Volkskrant): "Het boek is net zoiets geworden als een auto. Je koopt hem nieuw voor de volle mep, maar zodra je hem de showroom uitrijdt, is hij al de helft minder waard geworden - een exponentieel proces. Tweedehands boeken zijn tegenwoordig al helemaal niets meer waard."

**Victor Zwaan lanceert The Boekbranche Daily.

**Afgelopen vrijdag werd in het Amsterdamse Bijlmer Parktheater het beeld onthuld van Sonny Boy. Annejet van der Zijl beschreef in het gelijknamige boek het leven van Waldy Nods. De verfilming gaat 27 januari in première.

 **De eeuwigheidswaarde van de verhalen van Roald Dahl (The Independent).

**Philip Pullman leest korte verhalen van Anton Tsjechov (The Guardian).

**De beste en slechtste boekenfilmpjes (The Huffington Post).

**De zoete geruststelling van een literaire lijst (The New York Times).

**American Psycho van Bret Easton Ellis wordt een musical, zowaar (New York Post).

Tags: papierman(d)
Geplaatst door Hans Cottyn op 13-12-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening