Opschorting van straf voor valse Grunberg-column

Een ambtenaar van de kanselarij, die in november 2006 een fakecolumn onder de naam van schrijver Arnon Grunberg had laten publiceren in het weekblad HUMO, heeft opschorting van straf gekregen, zo meldt De Morgen. In plaats van de door Grunberg naar de redactie gestuurde column (een open brief aan Gerolf Annemans) verscheen destijds een tekst waarin de fictieve Grunberg fel uitvaart tegen een voormalige vriendin. De ambtenaar beschuldigde de vrouw, die bij het tijdschrift Gonzo Circus werkt(e), dat ze subsidies voor het blad achteroverdrukte, naast een boel andere aantijgingen (zie het bericht hier)

Om de HUMO-redactie te misleiden, had de ambtenaar zich in zijn e-mail voorgedaan als Arnon Grunberg en de smoes ingeroepen dat hij een nieuw e-mailadres gebruikte omdat zijn computer stuk was. HUMO trapte in de val en publiceerde het stuk, tot grote verbazing van Grunberg zelf. De schrijver ontkende dat hij de column gestuurd en geschreven had. Grunberg vond dat ze bij HUMO "in slaap" waren gevallen, terwijl de hoofdredactie computerproblemen inriep. Later diende het weekblad klacht in, waarna de speurders bij de ambtenaar uitkwamen.
Die beweerde dat zijn column enkel een "spielerei" was en dat hij nooit de bedoeling had gehad die te laten publiceren, iets wat de rechter als volslagen ongeloofwaardig van de hand deed. Gezien "het geringe nadeel" dat de gemiddelde HUMO-lezer volgens de rechtbank ondervond, oordeelde die dat de opschorting kon volstaan.

Tags: Boekencuriosa, Nederlandse literatuur, Polemiek
Geplaatst door Dirk Leyman op 14-12-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening