P.C. Hooftprijs voor essay gaat naar H.J.A. Hofland

De P.C. Hooftprijs is dit jaar toegekend aan journalist, commentator, essayist, NRC-columnist en romancier H.J.A. Hofland (°1927, Rotterdam), zo heeft de jury gisteren beslist en vanmorgen bekendgemaakt. Nederlands belangrijkste oeuvreprijs, ter waarde van 60.000 euro, is dit jaar bestemd voor het essay en wordt uitgereikt op een feestelijke bijeenkomst in het Letterkundig Museum op donderdag 19 mei 2011, twee dagen voor de sterfdag van de naamgever van de prijs, de dichter P.C. Hooft (1581-1647). "Niemand hier te lande heeft de afgelopen zestig jaar zo nauwlettend en tegelijk zo gedistantieerd, zo scrupuleus en tegelijk met zoveel sprezzatura, én met een van ijzeren discipline getuigende volharding en continuïteit de maatschappelijke toestand gepeild", zo prijst het juryrapport het werk van Hofland, dat intussen immense afmetingen heeft aangenomen. "De paradox van Hoflands zowel gedistantieerde als geëngageerde houding wordt opgelost in de subtiliteit en de souplesse van zijn virtuoze omgang met het woord."

Hofland studeerde politicologie te Amsterdam maar werd algauw een volbloed journalist. Bij het Algemeen Handelsblad werkte hij bij de buitenlandredactie en leidde hij enige tijd het zaterdagse supplement. Toen werd hij adjunct-hoofdredacteur. Uiteindelijk werd hij op veertigjarige leeftijd de jongste hoofdredacteur van Nederland. De fusie in 1970 met de Nieuwe Rotterdamsche Courant tot het huidige NRC Handelsblad betekende het einde van het hoofdredacteurschap. Vervolgens werd hij freelancend tv-criticus en columnist voor diverse bladen. Zijn specialiteit werd al spoedig het scherpzinnige, journalistieke essay.

Tot zijn bekendste werken worden gerekend: Tegels lichten (of Ware verhalen over de autoriteiten in het land van de voldongen feiten, 1972), Orde bestaat niet (en is verderfelijk, essays, 1985), We passeerden het vrijheidsbeeld (1989) en De elite verongelukt (1995). Er verschenen talloze bundelingen van zijn essays, waaronder De Draagbare Hofland en Op zoek naar de pool. Het beste van H.J.A. Hofland. Hij schrijft veelvuldig onder het pseudoniem S. Montag en publiceerde ook romans als De Jupiter, De Alibicentrale en Nacht over Alicante. Nog steeds is hij intensief actief als columnist voor NRC-Handelsblad en De Groene Amsterdammer.

Over de overpeinzingen van ‘stekelig mijmeraar' Hofland, zoals hij wel is genoemd, noteerde Thomas Blondeau onlangs bij de VPRO: "Ze confronteren ons met (...) de vluchtigheid van dingen, met kleine zaken die we ooit zo belangrijk hebben gevonden, en die nu slechts vervaagde voetnoten in onze geschiedenis zijn." Kosmopoliet Hofland resideert regelmatig in New York, waar hij voor langere perioden in het beroemde Chelsea-hotel verblijft en zicht heeft op de lege plek die de Twin Towers achterliet. Hij is vooral ook een schrander waarnemer van passanten en het alledaagse. "Hij verkeert meest in cafés, stationswachtkamers, taxi's, treincoupés, op straat, in parken en galerijen, warenhuizen en musea, en registreert de sfeer, de stemming die daar hangt", zo noteert Abram De Swaan in zijn inleiding tot De Draagbare Hofland (1993).

Hofland is verder bovenmatig geïntrigeerd door techniek. In 2008 verscheen een opgesmukte versie van zijn Rederij Hofland, waarin hij laat toont hoe je met gevonden materialen speelgoedvoertuigen kunt maken. Hofland kreeg in 1992 al de Audax columnistenprijs, ontving in 1996 de Gouden Ganzenveer en werd in 1999 door zijn collega's uitgeroepen tot Journalist van de Eeuw.

De P.C. Hooft-prijs 2011 is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit Henk van Os (voorzitter), Jaap Goedegebuure, Sijbolt Noorda, Marja Pruis en Abram de Swaan. Recente eerdere laureaten in het genre essay waren Abram de Swaan (2008), Frédéric Bastet (2005), S. Dresden (2002), Arthur Lehning (1999) en K. Schippers (1996).  (wordt aangevuld).

Tags: Nederlandse literatuur, Literaire prijzen
Geplaatst door Dirk Leyman op 14-12-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening