Parijse tentoonstelling toont schrijversportretten vanaf 1850 tot nu

In het Maison Victor Hugo te Parijs loopt tot 20 februari 2011 een uitgebreide tentoonstelling met zowat 200 schrijversportretten vanaf 1850 tot nu. Er is zowel geput uit de archieven van het Maison Victor Hugo, maar ook uit die van de Collectie Roger-Viollet en het Maison Européenne de la Photographie.

Literaire personaliteiten als Marguerite Duras, André Breton, Samuel Beckett, Joseph Kessel, Allen Ginsberg en vaak foto's van topfotografen als Julia Margaret Cameron, Richard Avedon en Albert Harlingue zijn vertegenwoordigd. 

Portraits d'écrivains de 1850 à nos jours opent - eerder logisch - met een fotogalerij van 'gastheer' Victor Hugo en zijn omgeving. Zijn exilperiode in Jersey tussen 1852 en 1855 markeert zijn kennismaking met de fotografie. Hij laat zich het nieuwe medium graag aanleunen, met beelden van Edmond Bacot en Nadar. Daarin wordt de ijdele Hugo geportretteerd als literair genie, 'grand homme' en politiek geweten van zijn tijd.

Vervolgens wordt duchtig gegraaid in de collecties Roger-Viollet, waarin de journalistieke foto goed vertegenwoordigd is en waaruit bijna een anatomie van "het schrijversdier" kan gepuurd worden. Het Agence Roger-Viollet werd in 1938 in het leven geroepen door Hélène Roger en Jean Fischer en wist vooral na de Tweede Wereldoorlog een indrukwekkend foto-archief aan te leggen, met nu zo'n zes miljoen beelden, die in 1985 aan de stad Parijs werden geschonken. De portrettenreeksen van kunstenaars en schrijvers behoren tot de pronkstukken, met vaak intieme foto's, maar ook beelden die de schrijver 'in actie' tonen. Boekdelen spreekt bijvoorbeeld de foto van Julien Gracq die de Prix Goncourt weigert.

In de collectie van het Maison Européenne de la Photographie schuilen een paar iconische foto's zoals die van Jacques Prévert door Robert Doisneau of Edouard Boubat die Antoine Blondin en Michel Tournier fotografeert. Fotografen als Irving Penn, Richard Avedon of Gisèle Freund leverden nogal wat auteursportretten af.

Er zijn ook foto's te zien van Colette, Marguerite Duras, Samuel Beckett, André Gide of Paul Eluard. Het Maison Victor Hugo is gevestigd op de Place des Vosges. Zie meer info bij Magazine Littéraire. (foto: Samuel Beckett door Marc Vitrier).

Tags: Tentoonstellingen, Boekencuriosa, Wereldliteratuur, Klassiekers, Franse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 15-12-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening