Pamuk, Mitchell en Claudel op Passa Portafestival 2011

Dit voorjaar vindt in Brussel opnieuw het tweejaarlijkse Passa Porta Festival plaats. Tussen donderdag 24 tot en met zondag 27 maart 2011 wordt het centrum van Brussel opnieuw ingepalmd door een groot aantal bekende en minder bekende schrijvers en denkers uit de hele wereld, voor ontmoetingen, lezingen en gesprekken in vele talen. Het centrale thema van deze derde editie wordt On the move, na Van de andere kant (editie 2007) en De wereld is een werf (editie 2009). "Zich verplaatsen, vertrekken, verhuizen, reizen, migreren, op zoek gaan, op ontdekking of op de dool zijn, vluchten... Het is eigen aan de mens. Of hij nu nomade is of boer met akker, avonturier of grijze muis, gesetteld of verbannen. Hij is voortdurend on the move. (...)", luidt het in de ronkende perstekst. Internationale gasten én grote namen zijn dit jaar Philippe Claudel, Péter Esterházy, David Mitchell, Jean-Philippe Toussaint, Sandro Veronesi en Juli Zeh. Op het programma staat ook een luik rond literatuur en kolonialisme, een focus op literatuur uit de Balkan, aandacht voor auteurs in ballingschap, en denkbeeldige reizen... Het festival wordt feestelijk afgesloten door de Turkse schrijver en Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk in de Henri Le Bœufzaal van het Paleis voor Schone Kunsten. Op vrijdag 25 maart lezen in Bozar twaalf auteurs  hun ‘Letters to Europe'. Op zondag 27 maart krijgt het festival zijn traditionele hoogtepunt met een groot parcours door de binnenstad, met auteursontmoetingen en gesprekken in theaters, boekhandels, bibliotheken, in café's, kerken en stations. Het Passa Porta Festival, een organisatie van Het Beschrijf en Entrez Lire, krijgt in 2011 voor het eerst ook een professioneel luik in samenwerking met de internationale literaire organisaties ICORN (International Cities of Refuge Network), HALMA, en Writers in Prison Committee (PEN International).

Tags: Literaire evenementen, Nobelprijs, Wereldliteratuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 15-12-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening