Franse modeontwerper Pierre Cardin lanceert 'Prix Casanova'

De Franse modetycoon Pierre Cardin heeft een bijzondere nieuwe literaire prijs in het leven geroepen, de Prix Casanova. De prijs is bestemd voor auteurs die het Frans niet als moedertaal hebben maar toch in het Frans schrijven en draagt daarom ook de naam van de Italiaanse schrijver en versierder Giacomo Casanova (1725-1798). Deze Venetiaanse avonturier is nog steeds bekend door zijn omstandig in het Frans beschreven amourettes en zijn meerdelige Histoire de ma vie.

Dat de 88-jarige Cardin net deze figuur heeft gekozen om zijn prijs naar te vernoemen is niet te verwonderen. Cardin is zelf geboren in Venetië uit Franse ouders en heeft een voorliefde voor de literatuur. Hij werkte ooit samen met Jean Cocteau en kocht het oude kasteel van Markies de Sade in de Vaucluse. Hij bezit in Venetië ook het palazzo waar Casanova ooit nog woonde.

Pierre Cardin zal zelf de jury voorzitten van de prijs die voor het eerst in februari 2011 zal worden uitgereikt. Naast hem zetelen ook Jean-Marie Rouart en René de Obaldia, beiden lid van de Academie Française, en tv-presentatrice Evve Ruggieri in de jury.

Tags: Literaire prijzen
Geplaatst door Hans Cottyn op 02-12-2010
Verwante berichten
Reacties

"Deze Venetiaanse avonturier is nog steeds bekend door zijn omstandig in het Frans beschreven amourettes." Wat een ontzettend irritante gemeenplaats om Casanova te reduceren tot de 'amourettes'. Casanova's œuvre is zóveel meer dan dat! Ik vraag me trouwens af wie zijn schitterende 'Histoire de ma vie' heeft gelezen in de prachtige 'Édition intégrale', uitgegeven door Brockhaus te Wiesbaden in 1960. Casanova is in de eerste plaats een volmaakt en verfijnd stilist, een meedogenloze waarnemer van alle aspecten van de menselijke natuur, een speelse grootmeester. Altijd opnieuw wordt - geheel ten onrechte - de grootsheid van zijn literaire meesterschap teruggebracht tot het erotische. Niet dat hij ook deze kunst niet beheerste, daar niet van, maar sta toch ook eens stil bij alle andere facetten van zijn kunst!

geplaatst door Koenraad Blansaer op donderdag 02 december 2010 om 16u13
Geef uw mening