Komiek Steve Martin schrijft roman over kunstwereld

De Amerikaanse komiek Steve Martin (65), begiftigd met een spierwitte haardos en een hoogst flexibele mimiek, eet van vele artistieke walletjes. Naast acteren is hij ook bezeten van de banjo. En van de pen, zo blijkt. "Met verbazend gemak", zo stelt hij zelf vast, levert hij de laatste tijd fictie af. Zopas verscheen Object of beauty, waarin hij het verhaal vertelt van de ambitieuze kunsthandelaar Lacey Yeager die na een baan bij Sotheby's erin slaagt haar eigen galerij te openen in Chelsea (New York). Zelfs Banksy maakt onder de naam Pilot Mouse versluierd zijn opwachting in het boek als anonieme wereldberoemde kunstenaar. Dat Martin een vetbetaalde filmster is, helpt hem vooruit bij het schrijven, geeft hij ruiterlijk toe. "Ik kan een tekst rustig afwerken alvorens ik ermee naar een uitgever trek. En aan deadlines doe ik niet, ik schrijf wanneer ik zin heb." Martin schreef eerder twee romans (waaronder Shopgirl), maar ook toneelstukken, tv-spelen en zijn fel gesmaakte memoires. "Ik hou van de kunstwereld", aldus Martin, die zelf ook wel eens een topwerkje aanschaft (hij bezat ooit Edward Hoppers doek Hotel Window). "Maar ik haat artspeak: dat soort esoterische geheimtaal over kunst die geen mens snapt. Daar haal ik in Object of beauty zwaar naar uit." Zie onder meer The New York Times.

Tags: Boekencuriosa, Boek en film
Geplaatst door Dirk Leyman op 02-12-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening