Biografie Diaghilev van Sjeng Scheijen in eindejaarslijst The New Yorker

The New Yorker vindt de biografie over Russische impresario Sergej Diaghilev van de Nederlands-Limburgse schrijver Sjeng Scheijen een van de beste boeken van het afgelopen jaar. De Engelse vertaling van het boek van Scheijen, een Nederlandse historicus, had eerder al lovende recensies gekregen in The New York Times, The Daily Telegraph, The Wall Street Journal en de Amerikaanse Vogue.

In het tv-programma De wereld draait door toonde Scheijen zich onder de indruk: "Ik ben er twee jaar voor in Russische archieven gaan zitten, en geloof me: dat is zowat de minst glamoureuze plek waar je aan research kan doen." Scheijen was de eerste die toegang kreeg tot de persoonlijke archieven van Diaghilev, niet alleen de oprichter van het Les Ballets Russes, maar ook de stuwende motor achter de samenwerkingen met avant-gardisten als Igor Stravinsky, Juan Gris, André Derain en Pablo Picasso. De dissertatie van Scheijen verscheen in het Nederlands als Sergej Diaghilev, een leven voor de kunst bij Bert Bakker. Scheijen is ook de samensteller van het brievenboek Sergej Diaghilev: Ik zit vol grootse plannen uit 2004.

Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 20-12-2010
Verwante berichten
Reacties

Wat een ongelooflijke hoeveelheid informatie! En zo goed verteld! Helemaal heerlijk. Ik ga dat aan iedereen vertellen! Veel dank voor al het werk voor deze biografie! M.R.V.

geplaatst door marleenrombach op woensdag 10 augustus 2011 om 14u02
Geef uw mening