(Jeugd)auteur Henri van Daele (64) overleden

De Vlaamse (jeugd)auteur Henri van Daele is op 64-jarige leeftijd overleden na een slepende ziekte. 

Van Daele werd in 1946 te Zele (Oost-Vlaanderen) geboren. Hij studeerde aan de Gentse universiteit diplomatieke én pers- en communicatiewetenschappen. Na het publiceren van cursiefjes in kranten debuteerde hij als jeugdauteur midden de jaren zestig in de reeks Vlaamse Filmpjes. Het was de start van een uitgebreid oeuvre met fantasieverhalen, voorleesboeken, historische jeugdromans, talrijke bewerkingen van sprookjes, hertalingen van klassiekers, jeugdherinneringen tot en met boeken over de Belgische dynastie.

Voor Pitjemoer (1979) ontving hij reeds in 1983 de Driejaarlijkse Staatsprijs voor jeugdliteratuur. Henri van Daele zette in de jaren negentig samen met Ed Franck voor Altiora een reeks op met voor de jeugd bewerkte hertalingen van klassiekers. Hij bewerkte daarvoor o.a. Tom Sawyer van Mark Twain, Tartarin van Tarascon van Alphonse Daudet, Tijl Uilenspiegel en Reinaart de Vos. Deze twee laatste boeken werden in 2008 bij Manteau heruitgegeven, ditmaal met illustraties van Klaas Verplancke. Bekend en populair is ook zijn reeks rond Joris en opa, of de kleine en grote beer die zich richt op eerste lezertjes. Veel titels van van Daele werden geïllustreerd door Gregie De Maeyer met wie hij twintig jaar lang een hecht duo vormde. Voor Woestepet, een jeugdroman over oorlog en verzet, ontving van Daele in 2002 de Boekenwelp en het jaar nadien de Kleine Cervantes.

Zijn bundel met veertig bewerkte sprookjes En ze leefden nog lang en gelukkig, geïllustreerd door Thé Tjong Khing, kreeg in 2004 eveneens de Boekenwelp en werd genomineerd voor het Gouden Penseel. Veel titels van van Daele werden vertaald, vooral in het Duits en Frans, maar ook in het Engels, Deens, Noors, Spaans en Estlands.

Van Daele blikte meermaals terug op zijn jeugd en afkomst zoals in Een tuin om in te spelen : jeugdherinneringen 1954-1968, Het huis aan de Bargiekaai (2005) en het recente Het verhaal van mijn vader (2008): verhalen vol anekdotiek, over het alledaagse leven, vaak gesitueerd in het Oost-Vlaamse Zele, soms vrij idyllisch van aard, niettegenstaande de armoedige omstandigheden die zijn jeugd en vooral het leven van zijn vader en grootvader bepaalden.

De auteur, die in 2007 Ridder in de Kroonorde werd, was niet helemaal opgezet met het predikaat jeugdauteur. Een typerend citaat in Het Nieuwsblad (24 september 2009): "Nooit schreef ik voor de jeugd. (...) Het ziet er soms bedrieglijk gemakkelijk uit, maar veel situaties zijn zeker niet gericht op kinderen (...) Ik ga er vooral van uit dat er goede en slechte boeken zijn." De gestoffeerde website van de auteur biedt een compleet overzicht van zijn leven en werk. Cobra plaatste intussen recente en minder recente interviews met van Daele op zijn site.

Tags: Obituaries
Geplaatst door Johan Eeckhout op 21-12-2010
Verwante berichten
Reacties

Vlaanderen verliest hiermee een meesterlijk verteller...

geplaatst door nele lemaire op woensdag 22 december 2010 om 16u33
Geef uw mening