Eredoctoraat KULeuven voor Claudio Magris

De Katholieke Universiteit Leuven heeft eredoctoraten toegekend aan de econome Maria Nowak, de historicus Timothy Garton Ash en de auteur Claudio Magris. Ze zullen het eredoctoraat op 2 februari in Leuven komen ontvangen. De Italiaan Magris (1939) geldt als een van de belangrijkste Europese schrijvers van de laatste decennia. Hij verwierf internationale bekendheid met zijn verhalend proza, dat zich situeert op het kruispunt van reisliteratuur, historische vertelling, essayistiek en roman. Onder zijn bekendste titels zijn Donau (1986), Een andere zee (1991), Microcosmi (1997) en Blindelings (2005). Magris, die vaak als Nobelprijskandidaat wordt genoemd, doceert Duitstalige literatuur aan de universiteit van zijn geboortestad Triëst, en schreef talloze essays over literatuur, filosofie en cultuur.

Magris beschouwt literatuur als de plaats bij uitstek waarin het moderne Europa de confrontatie met zijn dromen en demonen kan en moet aangaan, aldus de universiteit in een persbericht. Literatuur bezit volgens hem het vermogen uiting te geven aan dissonanties en contradicties die de geïnstitutionaliseerde waarheden van democratische samenlevingen ontglippen of waarmee ze geen raad weten.

Magris noemt het eredoctoraat een "belangrijke erkenning": "Gewoon het feit dat collega's de tijd nemen om stil te staan bij mijn persoon en mijn werk, en dat ze hun appreciatie vorm geven, is een opkikker. (...) Ik heb ook een persoonlijke reden om heel fier te zijn: mijn zoon behaalde hier zijn doctoraat in de economie. En nu word ik hier óók doctor."

Tags: Italiaanse literatuur, Literaire prijzen
Geplaatst door Hans Cottyn op 22-12-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening