Huis Julien Gracq wordt schrijversresidentie

Het huis van de Franse schrijver Julien Gracq (1910-2007) in Saint-Florent-le-Vieil (Maine-et-Loire) wordt, na enkele erfelijke disputen, dan toch een schrijversresidentie, zo heeft de burgemeester van het plaatsje aangekondigd. Daarmee wordt een van de laatste wensen van de schrijver van Le Rivage des Syrtes ingewilligd. Schrijvers zullen in het familiehuis van Gracq kunnen verblijven en werken, in ruil voor "een bijdrage aan het literaire leven in de nagedachtenis van de schrijver".

De renovatie van het huis zal 2,8 miljoen euro kosten en wordt deels bekostigd door de regio Pays-de-la-Loire. Een oude zoutkelder zal worden omgevormd tot een tentoonstellings- en ontvangstruimte. Voor de dagelijkse werking zullen L'Institut d'études avancées de Nantes en het Maison des écrivains étrangers et traducteurs de Saint-Nazaire instaan. Bedoeling is dat de schrijversresidentie opent in 2013.

De teruggetrokken levende Gracq heeft zich steeds hevig verzet tegen de toenemende commercialisering van de literatuur door met name het literaire prijzensysteem, waarover hij het venijnige pamflet La Littérature à l'Estomac schreef. Andere voorname boeken van de auteur zijn Au château d'Argol (1938), Liberté grande (1947) en La presqu'ile (1970). Zijn oeuvre werd nooit in pocket uitgegeven - hij stond dat niet toe - maar werd door de Franse lezers van talloze generaties niettemin aan het hart gedrukt. Gracq schreef ook toneelwerk, poëzie en essays. Zie het AFP-bericht.

Tags: Franse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 22-12-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening