Artistieke nalatenschap Hugo Claus ontsloten in 'De wolken'

In de literaire nalatenschap van Hugo Claus (1929-2008) werd een schat aan ongepubliceerde teksten en ander materiaal aangetroffen. Een selectie daaruit verschijnt komende maart onder de titel De wolken. Uit de geheime laden van Hugo Claus, Het boek wordt aangekondigd in de voorjaarscatalogus van De Bezige Bij en wordt samengesteld door Humo-journalist Mark Schaevers. Het boek wordt geïllustreerd met talrijke schetsen, droedels en foto's.

Volgens de uitgeverij is het archief van Hugo Claus "een schatkamer van grote literaire en historische waarde". Er zijn manuscripten van vroege en latere werken, maar ook aanzetten tot nooit voltooid werk, zoals een titel waarover Claus op late leeftijd hardop droomde: De wolken. Ook zijn er schetsen, schema's en notities die hij maakte bij zijn romans, films, theaterstukken en gedichten, soms verluchtigd met eigen tekeningen. Het archief bevat verder brieven met andere kunstenaars, dagboeken en agenda's.

"Het archief geeft ons een idee van de werkbank van de schrijver", zegt Mark Schaevers vandaag in De Standaard. "Voor al zijn grote projecten hield hij een cahier bij waarin hij ideeën en invallen opschreef. Je vindt daar de bewijzen van een ongebreidelde werkdrift: plotlijnen, schema's, probeersels, maar bijvoorbeeld ook de volgorde waarin de personages in een bepaald boek moesten sterven. Zijn productie was enorm. Naast het bekende oeuvre schreef hij talrijke teksten voor projecten die nooit gerealiseerd werden, zoals een opera over Bruegel. Sommige teksten getuigen van een zelfonderzoek dat voortkwam uit onzekerheid. De wolken zal een portret geven van Claus zoals hij was: bewust van zijn creatief genie en van de bravoure van zijn schrijverschap, maar tegelijk onzeker over zichzelf." (Illustratie: een van Claus' tekeningen uit het boek)

Tags: Nederlandse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 23-12-2010
Verwante berichten
Reacties

Nu The Elder Claus dood is, gaat mijn aandacht eerder uit naar The Younger. Die heeft ook de ambitie om succesvol schrijver te worden. Maar dat lijkt niet erg te lukken. De uitgeverij van zijn vader wilde hem niet. Zijn alsnog uitgegeven boek werd afgebrand door de recensenten. En in dit alles, daar schuilt nu juist mijn interesse in The Younger: stel je eens voor wat voor een leven die man toch heeft. De telg van een schrijver met enorm veel literair succes, mooie jonge vrouwen, etc. Daar kan The Younger niet aan tippen. Mede met het oog op de thematiek van zijn eigen boek, ben ik bang dat The Younger een erg onbevredigd leven leidt. (Al hoop ik dat niet.) En dat alleen omdat het zijn vader was...

geplaatst door Blafbeer op donderdag 23 december 2010 om 12u35
Geef uw mening