Geen gratis boeken meer voor Engelse kinderen

De Britse regering heeft de budgetten met gratis boeken voor kinderen helemaal geschrapt. Booktrust, de organisatie die zich met het programma bezighoudt, heeft aangekondigd dat ze vanaf 1 april niet langer centen zullen krijgen om Engelse peuters en kinderen een gratis boekenpakket aan te bieden, zo meldt onder meer The Guardian.

De organisatie zegt "zeer verrast en ontgoocheld te zijn" en "passioneel te blijven geloven in de programma's en de bewezen en buitengewone veranderende kracht van het lezen voor je plezier". De leesbevorderaars willen nu op zoek gaan alternatieve financiering "om elk kind de mogelijkheid te bieden een levenslange liefde voor boeken te bezorgen".

Booktrust gaf vorig jaar zes miljoen gratis boeken weg aan kleuters, beginnende lezers en tieners. Het programma loopt al sinds 1992 en vond in verschillende landen navolging, ook in Nederland en Vlaanderen. Vorig jaar stond bij het ministerie van Onderwijs 13 miljoen pond ingeschreven voor de actie, die ook de uitgevers financieel wordt ondersteund.

De maatregel stuit ondertussen op een storm van protest. De voormalige 'children's laureate' Michael Rosen is "razend" over de beslissing. De socialistische oppositieleider Ed Miliband zei dat "de door de conservatieven geleide regering de prijs kent van alles maar de waarde van niets. Dit programma was indertijd een geschenk van de regering aan de volgende generatie." Kinderauteur Alan Gibbons vergelijkt de minister van Onderwijs, Michael Gove, op BBC met het Dickenspersonage Scrooge: "Volgens welke verwrongen logica kan hij denken dat deze besparing verstandig is of kostenefficiënt?"

Tags: Polemiek, Letterenbeleid
Geplaatst door Hans Cottyn op 23-12-2010
Verwante berichten
Reacties

Een Brit legde me laatst uit dat de werkeloosheid in Engeland zo hoog is doordat alle jongeren naar de universiteit kunnen, en ze nadat ze afgestudeerd zijn erachter komen dat ze te hoog opgeleid zijn voor de beschikbare banen. De nieuwe regering doet er nu alles aan om Engeland weer te ont-intellectualiseren, want dat is beter voor de economie. (dit is de eerste keer in mijn leven dat ik probeer een ironieteken in te voegen. Helaas lukt het niet.)

geplaatst door Deborah op donderdag 23 december 2010 om 16u22
Geef uw mening