Tom Lanoye: 'Vlaams-nationalisten zijn kernprobleem van Belgisch immobilisme'

De Vlaamse auteur Tom Lanoye heeft een aantal gepeperde politieke uitspraken gedaan in een lang interview met het NOS Radio 1-journaal. Daarin neemt hij flink de maat van de N-VA van Bart De Wever. Hij noemt het Vlaamse nationalisme van de partij het kernprobleem van het immobilisme in België én de aanslepende formatie, die het recordaantal dagen van 194 al voorbij is. "Ik hoop en ik denk dat de Vlaamse nationalisten zullen bewijzen dat de republiek Vlaanderen naadloos zal lijken op België. (...) Vlaanderen is vadsig en overmoedig, zoals de bevrijde slaaf die een potje geld heeft bijeengespaard", aldus Lanoye. En over N-VA: "Het is democratisch nationalisme, maar N-VA is ook een nationalistische zweeppartij die intern aarzelt of ze de macht wil bekleden. In tussentijd wil ze bewijzen dat de Belgische structuur niet meer werkt. Het is een democratisch deficit in de federale structuur en de nationalisten zullen nooit toestaan dat zich dat herstelt. Ik ben daar pessimistisch over, omdat ik gehecht ben aan België en ook denk dat het niet in het voordeel is van Vlaanderen om die Belgische structuur te verliezen."

 

De schrijver van Sprakeloos ziet de Belgische scheiding al georganiseerd in opeenvolgende staatshervormingen. "Het is een soort splijtzwam die de gemeenschappen uit elkaar drijft. Dat geeft hoe langer hoe meer voedsel aan de nationalisten om de Belgische structuur af te schaffen." Verder noemde hij België "de verklikkerlamp van Europa": "Als België er werkelijk niet meer in slaagt te functioneren en als men inderdaad zegt: "Het is onmogelijk om samen te werken met verschillende culturen, talen, uitgangspunten en politieke grondstromen", wat zegt dat dan over het Europese project?" Ook zegt Lanoye nog in het gesprek met Jeroen Wielaert: "Het romantische multiculturalisme is voorbij. Nu slaat het door naar de monoculturele catastrofe. Als je de monocultuur wilt nastreven en organiseren, de monocultuur verheerlijkt en denkt dat het de oplossing is denk ik dat het de problemen alleen maar vergroot." Zie ook het bericht bij De Morgen.

Tags: Nederlandse literatuur, Polemiek
Geplaatst door Dirk Leyman op 26-12-2010
Verwante berichten
Reacties

Alles is propaganda ! De bolle boze schrijver spuit holle wolle woorden, gezocht bijeengezocht in 't politiek Latijns, ontwijkt verliest daarbij het Noorden, doet ongerijmd mee met 't ongeremd geveins, slaat wild aan 't dolle broedermoorden, vermoordt daarmee zijn eigen zwijnse zijns. (een lezer/kijker zonder enige partijkaart) (17.01.11)

geplaatst door Dirk Apers op dinsdag 18 januari 2011 om 03u32
Geef uw mening