Pamflet van 93-jarige verzetsheld Stéphane Hessel bestormt Franse bestsellerlijsten

Ongewone turbulentie  op de Franse bestsellerlijsten. Het flinterdunne politieke pamflet Indignez vous! van de 93-jarige verzetsheld Stéphane Hessel beroert de gemoederen in Parijs en omstreken én boekt immense verkoopsuccessen. Zodanig zelfs dat Hessels geschrift  rond Kerstmis Goncourtwinnaar Michel Houellebecq en zijn La carte et le territoire de loef afstak aan de top van de boekencharts. In het slechts 30 pagina's tellende Indignez vous! roept Hessel de Fransen op om zich te verzetten tegen het Frankrijk van Sarkozy en neemt hij de almaar toenemende sociale ongelijkheid in forse bewoordingen op de korrel. Hij haalt ook uit naar "de dictatuur" van de financiële markten, de onbarmhartige politiek ten aanzien van de sans-papiers en Roma's en hekelt de Franse houding tegenover Israël. Hessel propageert ondubbelzinnig een boycot van Israëlische producten.

Het geëngageerde geschrift van Hessel verscheen in oktober bij het kleine Zuid-Franse uitgevershuis Indigène en werd aanvankelijk slechts gedrukt op 6.000 exemplaren en verkocht aan 3 euro per stuk. Maar momenteel zijn van het politiek geladen schotschriftje al 600.000 exemplaren in roulatie en vertalingen in Europese landen staan op til.

De in 1917 in Berlijn geboren Hessel is een Franse cultfiguur. Het leven van zijn moeder Helen Grund-Hessel stond model voor de beroemde film Jules et Jim van François Truffaut. Hijzelf, half-Joods, vervoegde de Franse weerstand en overleefde ternauwernood het concentratiekamp Buchenwald. Als diplomaat was hij later betrokken bij de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens. Ook was hij werkzaam als Frans ambassadeur. Volgens Hessel kan het hedendaagse Frankrijk nog wat leren van de ethische waarden van het Verzet in de Tweede Wereldoorlog.

Hessel krijgt door zijn uitspraken over de Palestijnse kwestie flink wat tegenwind vanuit Israël en van zionistische organisaties. Sammy Ghozian, directeur van het Bureau national de vigilance contre l'antisémitisme (BNVA) beschuldigt Hessel van "het aanzetten tot antisemitisme en tot rassenhaat". Nog tachtig gelijkaardige klachten volgden. Zie onder meer de berichtgeving bij L'Express.

Tags: Boekencuriosa, Franse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 28-12-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening