Ernest Van der Kwast niet langer genomineerd voor BNG Literatuurprijs

Gisteren deed de Nederlandse schrijver Ernest van der Kwast in een open brief een verzoek aan de jury van de BNG Nieuwe Literatuurprijs. Hij vroeg de prijs niet aan hem toe te kennen. De Nieuwe Literatuurprijs is ingesteld voor jonge auteurs "die nog niet zijn doorgebroken." Van der Kwast is genomineerd met zijn vrolijke 'moederroman' Mama Tandoori, een boek dat al aardig over de toonbank is gegaan. Van der Kwast vond zelf dat hij vanwege het verkoopsucces niet aan alle criteria van de prijs voldeed: "Ik heb niets tegen literaire prijzen. Na drie nominaties voor mijn boek ben ik ook niet moe (Kom maar op met de Libris Literatuurprijs!). En het initiatief van het Cultuurfonds BNG is lovenswaardig. De Nieuwe Literatuurprijs is zeer belangrijk voor jonge schrijvers. Ik heb immers ook zelf aan den lijve mogen ondervinden hoe moeilijk het is om als beginnend auteur de omstandigheden te creëren die het mogelijk maken je volledig te richten op het schrijven. Maar nu zou ik het een gotspe vinden om de prijs te winnen. Daarom dus een ondankbaar en arrogant verzoek aan de jury van de BNG Nieuwe Literatuurprijs: Geef hem niet aan mij."

De bede van de auteur heeft gehoor gevonden. Organisator Cultuurfonds BNG heeft ondertussen laten weten dat Van der Kwast niet langer op de nominatielijst staat voor de prijs. "Wij van de BNG Nieuwe Literatuur Prijs zijn natuurlijk ook de beroerdste niet." De overige genomineerden op de shortlist - Joost Vandecasteele (Opnieuw en opnieuw en opnieuw), Alex Boogers (De tijger en de kolibrie), Elke Geurts (Lastmens), en Gustaaf Peek (Ik was Amerika) - zien hun kansen dus wat stijgen

De winnaar van de BNG Literatuurprijs, goed voor 15.000 euro, wordt bekendgemaakt op 10 februari 2011 in Amsterdam. Eerdere laureaten zijn onder meer Esther Gerritsen, Yves Petry, Sanneke van Hassel, Rachida Lamrabet en Carolina Trujillo.

Tags: Literaire prijzen, Nederlandse literatuur, Polemiek
Geplaatst door Hans Cottyn op 29-12-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening