Papierman(d) - aflevering 108

Nog een paar laatste nieuwsrestjes én leesbrokken van 2010 samengeveegd. En dan is het (even) welletjes geweest.

 

°°Het beroemde verhaal De metamorfose van Franz Kafka in een kitten-versie: The Meowmorphosis.

°°Filosoof en 'man of letters' Dennis Dutton, oprichter van de website Arts & Letters Daily is overleden. Zie zijn obit in The New Yorker.

°°Het literaire jaar volgens het weekblad Les Inrockuptibles: Plagiat, censure, assignation en justice: les livres de 2010 ont fait du bruit.

°°Ook Knack laat nog wat lijstjes op de mensheid los: Vlaams proza en Nederlands proza.

°°De Kindle e-reader van webwinkel Amazon.com is het best verkopende product geworden van de internetwinkel, het ging bij Amazon dit jaar vaker over de toonbank dan e-boeken of papieren boeken. Amazon signaleert dat veel mensen zowel een ebook reader als een tablet computer hebben, meldt Emerce.

°°Geert van Istendael is niet zo opgetogen met de nieuwjaarsmail van 'The Dutch Foundation for Literature', zie De Contrabas.

°°Zwaargewicht-schrijvers in de bres voor het Britse programma met gratis boeken voor kinderen. En dat deden ze niet vergeefs: zie The Telegraph.

°°Ewoud Sanders en Henk Lagewaard, besprekers van ramsjboeken over hun vreemde klus én invloed, zie NRC Boeken: "Onze smaak moet geheim blijven"

°°Franca Treur (foto) over het fenomeen 'literair avondje' in Propria Cures: "Pauze. Signeren. "Eindelijk kan ik je eens van dichtbij bekijken," zegt een mevrouw. Had ik nou vanmorgen de oren nog gedaan? "Zet er maar in: voor mijn lieve zus, omdat je dit jaar mijn steun en toeverlaat bent geweest." Ik kijk op. De vrouw snapt niet wat er nou zo moeilijk aan is."

°°"W.G. Sebald: Writing with Pictures", op de blog van The Design Observers Group.

°°'A book token is worth a thousand words', zie The Guardian.

°°Vanwaar toch die afkeer van kitsch? Jaap Goedegebuure over het belang van een vleugje wansmaak in de literatuur (in Trouw).

°°Op 18 januari wordt de Franse vertaling van Tom Lanoyes Sprakeloos voorgesteld in Flagey: La langue de ma mère.

Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening