VPRO-documentaire graaft in leven en werk van cultschrijver Philip K. Dick

Morgenavond komt het VPRO-programma Het uur van de wolf op Nederland 2 alweer met een fascinerende documentaire: The Owl In Daylight over de Amerikaanse sf-cultschrijver Philip K. Dick (1928-1982). Popjournalist en filmer David Kleijwegt heeft dit portret gemaakt en is al jaren gefascineerd door leven en werk van Dick, van wie boeken als Do Androids Dream of Electric Sheep?, The Man in the High Castle en The Minority Report door verfilmingen en heruitgave in de prestigieuze reeks Library of America steeds meer in de belangstelling staan.

Do Androids Dream of Electric Sheep? werd voor het witte doek bewerkt als Blade Runner. Ook films als Total Recall, Minority Report en Paycheck zijn gebaseerd op cultboeken of -verhalen van Dick.

Voor zijn VPRO-documentaire sprak Kleijwegt met o.a schrijver Jonathan Lethem, robotbouwer David Hanson, designer Philippe Starck en regisseur Paul Verhoeven, allemaal bewonderaars van de veelschrijver, die bij leven in de marge opereerde. Met vervreemdende sfeerbeelden, muziek van de Britse technogrootheid Dave Clarke en geluidseffecten tracht de filmmaker de sfeer van het werk van Philip K. Dick in beelden op te roepen. In het omvangrijke oeuvre van Philip K. Dick zijn universele en immer actuele thema's zoals de rol van ons geheugen, het beheersen van de voortschrijdende techniek en ons omgang met de realiteit terug te vinden. Het leven van de auteur werd getekend door mentale problemen, opname in psychiatrische klinieken, schulden, turbulente relaties en een haast maniakale schrijfdwang.

De auteur trouwde vijfmaal. Een van zijn ex-en Anne Rubinstein publiceerde eerder dit jaar nog een opmerkelijke terugblik op haar leven aan de zijde van de auteur: The Search for Philip K. Dick. Eveneens dit jaar raakte bekend dat Exegis, een 8.000 bladzijden tellend manuscript met religieuze en filosofische visioenen van de auteur, zal worden gepubliceerd (zie ons eerder bericht). Naar aanleiding van de documentaire outte ook Republiek der Letteren-chef Jeroen Vullings zich deze week in Vrij Nederland als fan van de auteur. (foto: het 'androïde' hoofd van Philip K. Dick duikt op in de metro, foto WikiCommons)

Tags: Amerikaanse literatuur, Boek en film
Geplaatst door Johan Eeckhout op 06-12-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening