Audubons 'Birds of America' geveild voor 8,7 miljoen euro

Een exemplaar van Birds of America van de Frans-Amerikaanse ornitoloog John James Audubon (1785-1851) is vandaag bij de Londense Sotheby's geveild voor 7,321,250 pond (8,7 miljoen euro - 11,5 miljoen dollar). Daarmee is het boek opnieuw het duurst geveilde gepubliceerde boek ooit. In 2000 werd bij Christie's een ander exemplaar van dit boek geveild voor 8,8 miljoen dollar, toen ook al een recordbedrag. De koper is Michael Tollemache, een kunsthandelaar uit Londen.

Van het boek met de levensgrote vogelschilderijen bestaan nog slechts 119 (bekende) exemplaren, waarvan 108 in het bezit van musea en universiteiten (onder meer in het Teylersmuseum). Dit exemplaar kwam uit de nalatenschap van de familie Fermor-Hesketh, fervente - en welstellende - bibliofielen die vooral in de jaren 1950 een indrukwekkende collectie aanlegden. Audubon verkocht het indertijd als nummer 11 van de oplage aan een Britse paleobotanist na een met wijn bezegelde maaltijd.

De waarde van deze Birds of America in impecabele staat werd door Sotheby's tussen de vier en zes miljoen pond (4,8 tot 7,2 miljoen euro) geschat, maar het zogenaamde 'double elephant folio' heeft dus nog meer opgebracht. Naast de Audubon werd uit de collectie onder meer ook een exemplaar van Shakespeare's First Folio geveild, een van de overblijvende 219 exemplaren, voor 1,5 miljoen pond. Ander hoogtepunt was de brievencollectie van de Britse koningin Elisabeth I. In totaal bracht de veiling 15 miljoen pond (17,8 miljoen euro) op.

Tags: Boekencuriosa, Bibliofilie
Geplaatst door Hans Cottyn op 07-12-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening